Utorak, 27 Februara, 2024
HomeAktuelnoJOVANOVIĆ  I KOMŠIĆ  O IZBORIMA: ĐUKANOVIĆ PREDSTAVLJA EVROPSKU OTVORENU CRNU GORU

JOVANOVIĆ  I KOMŠIĆ  O IZBORIMA: ĐUKANOVIĆ PREDSTAVLJA EVROPSKU OTVORENU CRNU GORU

U Crnoj Gori sutra će biti održan drugi krug glasanja za predsjednika te zemlje.

Građani će birati između dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu glasanja – aktuelnog šefa države Mila Đukanovića i mladog političara iz Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića. Đukanović je u prvom krugu, koji je održan 19. marta osvojio 35,37 posto glasova, dok je Milatović osvojio 28,92 posto glasova.

Povodom predsjedničkih izbora u Crnoj Gori zajedničkom izjavom oglasili su se Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a i Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP).

Njihova Izjava:

Sutrašnji predsjednički izbori u Crnoj Gori nisu samo stvar građana ove zemlje, već oni duboko prevazilaze okvire i granice u kojima se održavaju. Sedamnaest godina crnogorske nezavisnosti i njena uporna i beskompromisna borba za civilizacijske vrijednosti i moderna dostignuća sutra imaju imaju svoj najteži ispit do sada, a ulog je najveći u protekle tri decenije.

Hrabra odluka o suprotstavljanju Slobodanu Miloševiću, referendum o samostalnosti, ispravne vanjskopolitičke odluke, čuvanje mira, međuetničkog i međuvjerskog sklada, članstvo u NATO savezu, izgledna prva zemlja sljedeća članica EU sa ovih prostora – ovo je spisak dostignuća te i takve, često osporavane crnogorske vlasti, ali nije ni približan konačnom, što treba da potvrde i predsjednički izbori u kojima je put jasan, a kandidat ovakve politike neupitan.

Nema Crna Gora vremena za eksperimente, zalutale politike već poznatih protagonista koji vrebaju ovu državu za svoj plijen od njenog nastanka. Mijenjala su se imena tih izazivača, kao što se i mijenjala forma njihovog udruživanja, ali se nikada nije mijenjala želja da crnogorsku nezavisnost ponište, a njenu historiju relativizuju.

Predsjednički izbori su se zbog važnosti i pretvorili u reprizu referenduma, sa istim posljedicama koje donosi svako biranje poslije kojeg nastaje nova stvarnost. Naša podrška je čista, ljudska, najmanje politička. To je naša zajednička težnja da u svakom dijelu regiona pružimo podršku onima koji su nam po shvatanjima i načelima slični, bez obzira koliko je to skupa cijena u vremenu ludila gdje se sve poništava, a svijet u kojem smo učili da mislimo ubrzano nestaje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -