Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoODGODILA PLAĆANJE 600 MILIONA DOLARA ZA RUSKI PLIN

ODGODILA PLAĆANJE 600 MILIONA DOLARA ZA RUSKI PLIN

Turska je odgodila plaćanje računa od 600 miliona dolara za ruski prirodni plin do 2024. godine, prema sporazumu s Moskvom koji predviđa odgodu višestruko većeg iznosa, rekla su danas dva izvora.

Sporazum predviđa mogućnost odgode plaćanja više od četiri milijarde dolara računa do 2024., rekla su oba izvora pod uvjetom da ostanu anonimni. Turska uveliko ovisi o uvozu energije, a Rusija joj je najveći dobavljač.

Dogovor o odgodi plaćanja plina ublažava pritisak na turske devizne rezerve, iscrpljene neortodoksnom politikom usmjerenom na jačanje lire i rastom cijena energije, objašnjava Reuters.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošli tjedan da su Turska i Moskva postigle dogovor koji Ankari omogućuje odgodu plaćanja energije do određenog iznosa, ali nije naveo detalje. Turski račun za uvoz energije dosegnuo je prošle godine rekordnih skoro 100 milijardi dolara.

Turci će ovog vikenda izaći na predsjedničke izbore, a ankete pokazuju da bi predsjednik Tayyip Erdogan mogao pretrpjeti poraz, uglavnom zbog krize životnih troškova i naglog slabljenja lire, velikim dijelom pod utjecajem snižavanja kamatnih stopa unatoč visokoj inflaciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -