Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoNJEMAČKA VLADAJUĆE STRANKE PODIJELJENE OKO ODLUKE CHRISTIANA SCHMIDTA

NJEMAČKA VLADAJUĆE STRANKE PODIJELJENE OKO ODLUKE CHRISTIANA SCHMIDTA

Dvije stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i Zeleni osudile su u petak, za razliku od Liberalno-demokratske stranke (FDP), treće stranke u koaliciji, odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da se umiješa u formiranje Vlade Federacije BiH.

 Jučerašnja odluka visokog predstavnika još je jedna u nizu teških intervencija u najvišu vrijednost jedne demokratije – saopćio je socijaldemokrata Adis Ahmetović, iz najvećeg zastupničkog kluba u Bundestagu za Zapadni Balkan.

On je rekao kako su ovakve promjene Ustava za jednu tako mladu demokratiju kao što je bosanskohercegovačka, “duboke i povezane s dugotrajnim posljedicama”.

Ahmetović je rekao da svake ustavne promjene moraju slijediti Kopenhagenske kriterije, odluke Venecijanske komisije te biti na liniji odluka Evropskog suda za ljudska prava.

– U protivnom bi mogla nastati dilema oko toga da je međunarodnoj zajednici stalo do funkcioniranja države i prevladavanja etno-nacionalizma – rekao je Ahmetović i dodao kako se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti da se izigra važno povjerenje time što se pogoduje jednoj strani.

Boris Mijatović iz vladine stranke Zeleni je također kritikovao jučerašnju odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ustavnim promjenama omogući formiranje Vlade Federacije BiH, što je nazvao teškom intervencijom u Ustav BiH.

I on je aludirao na to da ovakvi potezi idu u korist samo jednoj strani u BiH.

– Međunarodna zajednica ne smije pobuditi dojam da u Bosni i Hercegovini provodi politiku jedne strane ili da zastupa etničke interese – navodi se u saopćenju Borisa Mijatovića, glasnogovornika stranke Zeleni za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

Prije toga je iz treće stranke koalicijske vlade, FDP-a Thomas Hacker, pozdravio odluku visokog predstavnika da prekine blokadu za koju je optužio Stranku demokratske akcije.

– Intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta u proces sastavljanja Vlade Federacije BiH je, nakon višegodišnje blokade, korupcijama uzdrmane, Stranke demokratske akcije bila prijeko potrebna – saopćio je Hacker.

Današnje reakcije stranaka njemačke koalicione savezne vlade, pokazuju neslogu unutar vlade oko odnosa prema ulozi visokog predstavnika Schmidta koji se u posljednje vrijeme našao na udaru dijelova vlade.

Unutar SPD-a je prošle godine nastao i spor oko teksta Rezolucije Bundestaga o BiH. Socijaldemokratski zastupnik i dugogodišnji izvjestitelj za zapadni Balkan Josip Juratović je tražio da se, pored srpske i hrvatske strane u BiH, i bošnjačka strana, tj. Bakir Izetbegović, u rezoluciji navedu kao krivci za teško političko i ekonomsko stanje u zemlji, što je na kraju odbijeno, javlja Hina.

Na inicijativu bivših diplomata i grupe intelektualca koja je u februaru zatražila ostavku visokog predstavnika, Vanjskopolitički odbor Bundestaga je Christiana Schmidta pozvao na razgovor o navedenim optužbama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -