Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetNjemačka isporučuje vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 4,88 milijardi eura

Njemačka isporučuje vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 4,88 milijardi eura

Ukrajina će dobiti dodatnu vojnu pomoć od Njemačke u vrijednosti od 4,88 milijardi eura, uključujući treći sistem protivvazdušne odbrane Patriot. Ova isporuka će obuhvatiti rezervne dijelove, projektili presretači, municiju za tenkove Leopard, metke za topove Gepard i artiljerijske granate od 155 mm.

Pored Patriotskog sistema PVO, Ukrajina će također dobiti i dva radara za nadzor zraka TRML-4D, 30 izviđačkih dronova Vector, 200 mobilnih ometača dronova, 10 površinskih dronova, četiri tenka za čišćenje mina WISENT 1 i oklopno spasilačko vozilo Bergepanzer 2.

Njemačka će također predati Ukrajini 29 SatCom terminala, 150 naočala za noćno gledanje, 10 zaštićenih vozila, 58.000 metaka 40 mm municije, 93.000 dimnih granata, 150 pušaka CR 308 i 250 mitraljeza MG5. Ova vojna pomoć će znatno ojačati Ukrajinu u suočavanju sa izazovima na terenu.

Važno je napomenuti da je Njemačka u prvoj polovini 2024. godine izdala dozvole za izvoz oružja u Ukrajinu u vrijednosti od 4,88 milijardi eura. Ova podrška je od velikog značaja za Ukrajinu, koja se suočava sa napetim sigurnosnim situacijama na istoku zemlje.

S obzirom na ove činjenice, očekuje se da će ova vojna pomoć biti od velike važnosti za ojačavanje ukrajinske odbrambene sposobnosti i jačanje sigurnosti u regiji. Ukrajina će biti sposobna da se suprotstavi bilo kakvim prijetnjama i efikasnije zaštiti svoj teritorijalni integritet.

Ova isporuka dodatno dokazuje snažno partnerstvo između Njemačke i Ukrajine u domenu vojne saradnje. Njemačka se jasno stavila na stranu Ukrajine tokom sukoba na istoku zemlje i pruža joj konkretan vojni angažman.

Sve u svemu, ova vojna pomoć od 4,88 milijardi eura će biti od kritične važnosti za Ukrajinu u jačanju vojnog kapaciteta i održavanju stabilnosti u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -