Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelski premijer postavio četiri uslova za pregovore s Hamasom

Izraelski premijer postavio četiri uslova za pregovore s Hamasom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je četiri uslova o kojima ne može da bude pregovora, kako bi se postigao bilo kakav sporazum s Hamasom o prekidu vatre ili oslobađanju talaca. Ovi uslovi su objavljeni pred put izraelskog pregovaračkog tima u Kairo i Dohu, gdje će biti održani pregovori o oslobađanju talaca.

Prvi uslov koji je naveden jeste da bilo kakav potencijalni dogovor mora omogućiti Izraelu da nastavi borbom sve dok ne postigne sve ciljeve rata. Također, sporazum mora spriječiti šverc oružja iz Egipta u Gazu i povratak naoružanih terorista na sjever Pojasa Gaze. Plan za oslobađanje talaca ne smije ugroziti druge ciljeve rata.

Ova objava Netanjahua u ključnoj fazi pregovora izazvala je negodovanje i među pregovaračima, koji optužuju premijera da sabotira postignuti napredak. Ipak, pregovori o oslobađanju talaca u Egiptu i Kataru su obnovljeni nakon što je Hamas iznenada pristao na razgovore o toj temi i okončanju rata u Gazi, bez prethodnog zahtjeva za potpunim prekidom vatre.

Ova izjava Hamasovog liderstva predstavlja promjenu u njihovoj poziciji, koja je dosad bila održavanje borbenih aktivnosti bez prekida. Iako su sve strane upozorile da sporazum nije garantiran, postizanje pauze u borbama od novembra moglo bi biti moguće.

Izrael je odlučan da svoje ciljeve ratovanja ostvari i da se ne zadovolji privremenim sporazumima, dok je Hamas promijenio strategiju i otvoren je za pregovore. Ispitivanje granica i zahtjevi sućutnih pregovorača otkrivaju tenzije između dvije strane dok održavaju dijalog.

Pregovori će biti ključni za postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, ali izazovi i prepreke koje se nalaze ispred njih svakodnevno podsjećaju na kompleksnost situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -