Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoPotvrđena optužnica protiv grupe koja je nabavljala vozačke dozvole za 180 osoba...

Potvrđena optužnica protiv grupe koja je nabavljala vozačke dozvole za 180 osoba koji nisu položili vozački ispit

Hasiba Zejković tereti se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića. 

Hasiba Zejković tereti se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave. 

Ramiz Topalović tereti se za krivična djela organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. 

Rukovođenje kriminalnom grupom

Nermin Sejdić tereti se za krivična djela organizirani kriminal, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Mite Hasim se tereti za organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Redžepu Gašiju se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok se Kenan Topalović tereti za krivično djelo krivotvorenje isprave.

Prema navodima iz optužnice, Hasiba Zajković, viša referentica za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizirala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Ramiz Topalović, Nermin Sejdić, Mite Hasim i Redžep Gaši. Hasiba Zajković i članovi grupe su za oko 180 osoba pribavili vozačke dozvole, koje nisu imale položen vozački ispit. 

Tačnije, Hasiba Zajković sama zloupotrebom položaja i primanjem dara za njih 123, a posredstvom grupe za 57 osoba. Modus operandi je bio različit, u nekim slučajevima je u dosije vozača Hasiba Zajković ulagala krivotvoreno uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili krivotvorene inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe, u drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i krivotvorene dokumentacije. 

Glavni pretres

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažirali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM. Na ovaj način Hasiba Zajković i članovi grupe za organizirani kriminal su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029,85 KM, a novac dijelili međusobno. U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi. 

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza. 

Inače, Tužilaštvo KS je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga identificiralo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobili vozačku dozvolu a na koju nisu imali pravo. Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji sa Odjeljenjem za privredni kriminal.

IZVOR: AVAZ

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -