Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeAktuelnoNA SJEVERU KOSOVA U NAPADIMA DEMONSTRANATA KAMENICAMA OŠTEĆENA POLICIJSKA VOZILA

NA SJEVERU KOSOVA U NAPADIMA DEMONSTRANATA KAMENICAMA OŠTEĆENA POLICIJSKA VOZILA

Tokom uglavnom mirnih protesta srpskih građana u opštinama na sjeveru Kosova, gdje čine većinu stanovništva, pojedini osumnjičeni gađali su kamenicama tri vozila Kosovske policije i pri tom je jedan policajac zadobio povrede i pričinjena je materijalna šteta.

Kako je saopšteno iz Kosovske policije, u popodnevnim satima, u različitim vremenskim intervalima, pojedini osumnjičeni bacali su kamenice u pravcu tri vozila Kosovske policije i razbijanjem prozora pričinjena je materijalna šteta.

Uslijed napada teških sredstvima, jedan policijski službenik je zadobio povrede – navodi se u saopštenju..

Dodaje se da su tokom današnjeg protesta u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pojedini mediji ometani u radu i napadnuti, a njihova vozila su vandalizirali pojedinci ili kriminalne grupe.

Iz Policije navode da su posvećeni istraživanju ovih krivičnih dijela i spriječavanju nasilja. Istovremeno, Kosovska policija poziva sve demonstrante da se uzdrže od nasilja i mirno izraze svoje mišljenje.

Iz Udruženja novinara Kosova je saopšteno da je danas zabilježeno pet napada na medijske ekipe, koje izvještavaju o situaciji na sjeveru Kosova. Nekoliko demonstranata je u Leposaviću izbušilo gume na vozilu jedne televizije, jedna ekipa je u Zvečanu napadnuta nakon što su pokušali da snime trenutak napada na vozilo Kosovske policije.

Također u Zvečanu oštećena su vozila dvije medijske kuće. Od ponedjeljka je zabilježno više od 20 napada na medijske ekipe.

U opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i danas su održani mirni protesti srpskih građana koji traže da se specijalci Kosovske policije povuku iz opštinskih zgrada i da gradonačelnici izabarani na izborima 23. aprila ne dolaze u opštinske objekte.

Oni traže i oslobađanje dvojice srpskih mladića uhapšenih u ponedjeljak u Zvečanu nakon sukoba demonstranata sa vojnicima KFOR-a. Njima je Osnovni sud u Prištini danas odredio mjesec dana pritvora, a Tužilaštvo ih sumnjiči da su počinili krivična djela “udruživanje radi protivustavnog djelovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Kosova, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom” i “napada na službeno lice”.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati, prenosi Anadolija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -