Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHMinistarstvo iz RS: Ako Hrvatska bude i dalje insistirala na izgradnji odlagališta...

Ministarstvo iz RS: Ako Hrvatska bude i dalje insistirala na izgradnji odlagališta nuklearnog otpada, pokrenut ćemo sve postupke

Ako Republika Hrvatska i dalje bude insistirala na izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, što je presedan brez premca u cijelom svijetu, pokrenut ćemo sve postupke u skladu s važećim međunarodnim konvencijama – ponovili su danas iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Najavljuju da će Vlada u drugoj polovini augusta proglasiti Park prirode Una, koja protiče u neposrednoj blizini te lokacije, što se radi kako bi, navedeno je, ojačali svoje pregovaračke pozicije.

Iz entitetskog ministarstva navode i šta su sve učinili u prethodnom periodu, ali i da, uprkos brojnim urgencijama, i velikoj zainteresovanosti javnosti, Hrvatska „uporno ignoriše stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u RS i BiH“.

-O svim aktivnostima koje preduzima Hrvatska o pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, mi saznajemo iz medija, i praćenjem portala njihovih institucija nadležnih za ova pitanja. Više puta smo do sada slali dopise i urgencije u kojima smo tražili informacije o njihovim aktivnostima o pomenutoj temi – ni jednom nam nisu odgovorili.

Posljednji dopis poslali smo početkom marta, a urgenciju – početkom aprila. Tek u drugoj polovini maja smo dobili odgovor, u kom se navodi da procjena uticaja na životnu sredinu za lokaciju Trgovska gora nije pokrenuta, te da će, ukoliko se i definitivno odluče za tu lokaciju, postupiti u skladu sa ESPOO konvencijom. To praktično znači da je Hrvatska dužna da nas, kao pogođenu zemlju, obavještava o svim fazama izrade procjene uticaja, koja podrazumijeva i uključivanje javnosti (Aarhuska konvencija) – navode u saopćenju.

Podsjećaju da je odlukom Vijeća ministara BiH od 21.marta 2016. formirana Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, s osnovnim zadatkom da osigura koordinaciju rada institucija na svim nivoima vlasti u vezi s aktivnostima potencijalne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

-Zbog opstrukcija, da stranke koje su dobile najveće povjerenje građana na izborima formiraju Vijeće ministara, mogli bismo doći u situaciju da Hrvatska to iskoristi i uradi nešto zbog čega ćemo svi žaliti, jer kao argument mogu da navedu da nemaju sagovornika, jer je Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Iskreno, Vijeće ministara je, i dok je bio u punom mandatu, imao ignorantski odnos prema ovom problemu i nije poštovao obaveze koje je imalo na osnovu akata usvojenih u Parlamentarnoj skupštini. Uostalom, Vijeće ministara je imao nekoliko zajedničkih sjednica s Vladom Republike Hrvatske, brojne bilateralne susrete na ministarskom nivou, pa nikad nidu obavijestili ni Radnu grupu, ni Parlamentarnu skupštinu da li je ovaj problem uopšte stavljan na dnevni red – tvrdi se, između ostalog, u saopćenju.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a tvrde i da su uradili sve što su mogli u ovom trenutku u vezi s tim strateškim pitanjem.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -