Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoKriechmayr pobjedio u spustu na finalu Svjetskog kupa u Soldeu

Kriechmayr pobjedio u spustu na finalu Svjetskog kupa u Soldeu

Vincent Kriechmayr je bio  odličan u brzom skijanju u posljednjih šest sezona – ali 31-godišnji austrijski as osigurao je da mu sezona 2022-23 bude najbolja do sada, osvojivši svoju četvrtu pobjedu u Svjetskom kupu u spustu ove godine u Soldeuu u Andori. U srijedu je počelo finale FIS Svjetskog kupa.

Vincent Kriechmayr prvi

U centru pažnje su uglavnom bili Aleksander Aamodt Kilde (NOR) i Marco Odermatt (SUI) prije ove trke, ali na snažnoj, ali relativno laganoj stazi spusta, Norvežanin nije mogao da privuče još jednu cjelinu i završio je 6., dok je Odermatt bio slab i završio  na 15. mjestu.

Pobdjenici spusta u Andori

Možda se Kilde opustio pošto je već osvojio kristalni globus u spustu, a Odermatt je više fokusiran na super-G i GS. Ali Kriechmayr je obavio svoj posao.

Romed Baumann drugo mjesto

Bio je stabilan i izbalansiran na vrhu, s lakoćom je prelazio težak dio od svijetlog do tamnog, a na kraju je pronašao izuzetnu brzinu kako bi uzeo plijen.

Andreas Sander treće mjesto

“Nije bilo tako lako, bilo je više neravnine nego juče”, rekao je. “Dao sam sve od sebe, gurao sam od prve kapije do cilja. Kratak je spust, ali sam zadovoljan skijanjem, bila je dobra trka.

“Ovo je moja najbolja sezona do sada u spustu, a ja ću naporno raditi tokom ljeta da smanjim ukupni jaz za Odijem i Alexom. Oni su uvek super jaki, fantastični skijaši, ali nastaviću da guram.”

Aleksander Aamodt KILDE preuzeo kristalni globus u disciplini spust

Romed Baumann, prvi starni broj, osvojio je drugo mjesto, samo +0,09 sekundi zaostatka. Ovaj 37-godišnjak je imao impresivnu karijeru bez velike pobjede u Svjetskom kupu (osim u superkombiniranim trkama 2009. i 2012.). Takođe nije imao podijum od drugog mesta u spustu 2015.

Aleksander Aamodt KILDE slavi kristalni globus

Vjerovao je da je rani početak utrke koristio i njemu i saigraču Andreasu Sanderu (GER), koji je starto treći (+0,13) i na kraju završio na trećem mjestu.

“Imali smo dobre startne brojeve i iskoristili smo priliku,” rekao je Baumann. “S moje strane, bila je to dobra vožnja osim možda posljednje krivine. Moje posljednje postolje u spustu bilo je 2015., tako da sam više nego zadovoljan s tim.”

On je istakao da nema nameru da se povuče. „Morate da odradite teške letnje treninge, ali skijanje je i dalje zabavno, i dalje je moja strast“, rekao je. „Johan Clarey [skijanje u 40-im godinama] je bilo olakšanje za mene, jer dok god je skijao, niko me nije pitao koliko ću još dugo nastaviti.

Johan Clare oprašta se od takmičarskog skijanja

Sander, 33, takođe uživa u svom najboljem stažu kao vrhunski skijaš, dodajući ovo podijum drugom mestu u superveleslalomu koje je osvojio u Aspenu početkom marta.,

“Za mene je nevjerovatna pobjeda bti na podijumima,” rekao je. “Nije bilo lako. Očekivao sam tesnu trku i bila je. Zaista sam se trudio.

“Nije bilo savršeno, ali svi su pravili greške jer je staza bila mnogo brža nego prethodnih dana. Na kraju sam super srećan.”

Kilde se u međuvremenu konačno dočepao globusa spusta, zadržavši titulu od prošle godine.

„Opet je ostvarenje sna“, rekao je. “Danas je bila nevjerovatna trka, poštena trka, teška, pa čestitam pobjednicima.

“Bila je to luda sezona, ali sam zaista zadovoljan kako je sve prošlo. Sedeti ovde sa ovom kuglom po drugi put zaredom je neverovatno. Nastavit ću i vidjeti mogu li to ponoviti sljedeći put.

“Bila je to borba do kraja prošle godine sa [Beatom] Feuzom, tako da je to razbijalo živce. Danas sam bio opušteniji. Pokušao sam skijati za pobjedu, ali danas nisam bio dovoljno dobar.”

Vincent Kriechmayr

Konačnu riječ, međutim, treba da ima Johan Clarey (FRA), koji je u 42. godini prekinuo fantastičnu takmičarsku karijeru na Svjetskom prvenstvu.

Skijaš, koji može da se osvrne na 240 startova Svetskog kupa, 11 podijuma i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, pokazao je svu svoju prepoznatljivu brzinu i dodir, noseći slavljeničku kacigu koju je napravio njegov tim, i na kraju završio na 12. mestu.

“Bilo je zaista emotivno jutros na početku,” rekao je. “Imao sam mnogo dobrih vibracija od sportista i umalo sam se rasplakao nekoliko puta. Ali, koncentrisao sam se i odradio dobru trku, zadovoljan sam svojim 12. mestom. Od sada sam samo turist.

„Želim da kažem veliko hvala, svojoj porodici i prijateljima, a posebno svojoj supruzi. To je veliko olakšanje, sada sam van pritiska i zadovoljan sam onim što sam uradio.” Svijet skijanja ga pozdravlja.

Finale Svjetskog kupa za muškarce nastavlja se sutra superveleslalom u Soldeu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -