Kraljica povratka Ilka Stuhec pobjedila u spustu u Soldeu  

Samo 12 mjeseci nakon što je bila na ivici odustajanja, Ilka Stuhec je potvrdila svoje mjesto na samom vrhu ženskog alpskog spusta osvojivši titulu u finalu Svjetskog kupa u Soldeuu, ispred sezonske osvajačice Kristalnog globusa Sofije Goggie.

Ilka Stuhec pobjedila u Soldeuu  

Zapravo, Slovenka, koja je izdržala tri nevjerovatno izazovne godine pred ovu sezonu, možda želi da ona i ostali stručnjaci za brzinu ipak ne krenu na odmor.

Sofia Goggia drugo mjesto

Nakon što je završila među prvih 10 u samo šest trka Audi FIS Svjetskog kupa u tri prethodne sezone zajedno, Štuhec je ovu sezonu završila sa dvije pobjede, dva druga mjesta i četvrtim u posljednjih šest utrka.

To je vrsta forme koja ne samo da je osigurala drugo mjesto osvajača zlatne medalje na svjetskim prvenstvima 2017. i 2019. godine u ukupnom poretku, već je također nagovijestila vjerovatni izazov Gogginoj dugo uspostavljenoj dominaciji.

Lara Gut Behrami treće mjesto

“To zapravo mnogo znači jer sam u ovo doba prošle godine razmišljala, da li da nastavim? Da li da odustanem? Šta da radim sa svojim životom? Onda sam poslušala svoju hrabrost i bila sam u pravu, promijenit ću stvari i ići ću dalje jer sam još uvijek imala osjećaj da to mogu, a sada svi znaju (mogu)”, Rekala je Štuhec čiji je moćan i održiv stil napada danas je  imala prednost od 0,51 sekunde u odnosu na Goggiu, dok je uvijek impresivna Lara Gut-Behrami zauzela treću  poziciju sa +0.81 zaostataka.

Pobjednice: Ilka Stuhec , Sofia Goggia i Lara Gut Behrami

“Ponovo postaje zabavno, zaista uživam i sigurno ću nastaviti”, dodala je Ilka Štuhec.

Goggia podiže još jedan globus

Nije da se Goggia previše mučila da bi bila bolja – nije se mnogo toga  dogodilo ove sezone.

“Srećna sam, četiri globusa u spustu nisu malo i danas završavam sa dobrom trkom”, rekla je Italijanka koja je sada tri puta zaredom podigla Kristalni globus u spustu.

“Ove sezone smo vozili devet spustova i kada završite sa rečima da sam pobedila pet, na  jednoj sam pala  i moj najgori rezultat je tri puta drugo mesto. Ipak super sam’.”

Ilka Stuhec , Sofia Goggia i Lara Gut Behrami

Gut-Behrami, koja je već deceniju u vrhu ženskog skijanja, bila je oduševljena što je svoju spustašku ovo sezonsku kampanju završila postoljem.

“Ja sam sretna. Bila je to čudna sezona, skijala sam dobro, ali nikad dovoljno brzo kako sam željela, možda ne dovoljno glatko,” rekalao je 31-godišnjkinja, koja je ove sezone osvajala i superveleslalom i veleslalomske utrke Svjetskog kupa. Trenutno ima drugo mjesto u ukupnom poretku, drugo u super-G u i treće u veleslalomu.

Iako ne može da dostigne Mikaelu Šifrin da bi osvojila titulu u ukupnom singlu ili GS titule, super-G Kristalni globus je  nadohvat ruke.

Ilka Stuhec , Sofia Goggia i Lara Gut Behrami na proglašenju

“Posljednje trke pokušavam previše držati na liniji i možda su previše savršene. Danas sam samo pokušala pustiti skiju i dobro je funkcioniralo. Tako da mislim za sutra potpuno ista stvar,” rekla je švajcarska zvijezda koja zaostaje 19 bodova iza lidera u superveleslalomu, Elene Curtoni.

Za Curtonija, finalni superveleslalom u četvrtak sada dobija još veći značaj. Italijanka, koja nikada nije osvojila Kristalni globus, bila je treća u poretku spusta u današnjoj trci, ali pad na stazi ju je spustio na četvrtu poziciju, ispod Corinne Suter.

“Sigurno sam malo ljuta. Danas mi je bilo važno, željela sam da budem dobro i osećao sam se dobro”, rekla je 32-godišnjakinja. “Srećom, dobro sam. Sutra je novi cilj i pokušaću da odmorim um i da povratim energiju za sutra.”

Lara Gut Behrami

Ženska superveleslala utrka počinje u 10 sati po lokalnom vremenu, ne propustite jer se pet skijašica bore, koje dijele samo 44 boda, u lovu na ovo sezonski Kristalni globus.