Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiBiHKolona s tabutima kreće na put ka Srebrenici, danas se ukopava 14...

Kolona s tabutima kreće na put ka Srebrenici, danas se ukopava 14 identificiranih žrtava

Danas je započela tradicionalna kolona sa tabutima koja se kreće prema Srebrenici kako bi se obavio ukop žrtava genocida u Srebrenici. Kolona se prvo uputila iz Visokog prema Ilijašu, s kraćim zadržavanjima u Vogošći, a zatim nastavila prema Sarajevu.

Kako je saopšteno iz JKP Gradska groblja Visoko, kolona je prošla kroz Sarajevo, ulicama Alipašina, Maršala Tita, Mula Mustafe Bašeskije, Telali i Brodac, uz kraće zadržavanje ispred zgrade Predsjedništva BiH. Nakon Sarajeva, kolona će nastaviti put ka Lapišnici, a poslije toga krenuti ka Srebrenici.

Ove godine će biti ukopane 14 identificiranih žrtava genocida u Potočarima. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je ubijen na području Sućeske kod Bratunca u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. Beriz će biti ukopan uz svoga brata Hazima, koji je već ukopan u Potočarima 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe i imao je 68 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Slap u Žepi u maju 2014. godine.

Također, ove godine će biti ukopani i braća Efendić, Hasib i Ćamil, koji su nestali na području Baljkovice u ljeto 1995. godine. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih grobnica u Srebrenici, tačnije na lokalitetima Kula i Potočari, i to 2011. i 2006. godine.

Očekuje se da kolona stigne u Srebrenicu u popodnevnim satima, gdje će biti obavljen ukop žrtava genocida, kao sjećanje i odavanje počasti nevino stradalima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -