Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHKo ima najviše benzinskih pumpi u Federaciji BiH?

Ko ima najviše benzinskih pumpi u Federaciji BiH?

U Federaciji Bosne i Hercegovine su registrovane 684 benzinske pumpne stanice, koje su uključene u sistem nadzora i kontrole prometa naftnih derivata, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Federalnog ministarstva trgovine.

Broj benzinskih pumpi je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i po godine na putevima većeg bh. entiteta niklo ih je 60. Najviše benzinskih stanica ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH.

U odnosu na protekli period broj pumpi pod ovim brendom smanjen je za tri. Holdina, firma-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih stanica i njihov broj povećao se za posljednjih tri i po godine za 10. Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata. Kompanija koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju stanica. HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 stanice širom Federacije BiH. Prije tri i po godine bilo je ih 29. U uzletu je i kompanija TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih stanica, od čega najviše u Srednjebosanskom kantonu i Hercegovini.

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku stanicu i takođe je prisutna u značajnom dijelu FBiH. Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 pumpnu stanicu, od čega pet u Sarajevu. Kompanija Čavkunović, koja je orijentisana na područje Unsko-sanskog kantona, ima 12 benzinskih stanica, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje.

Kompanija Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskom kantonu. Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet pumpnih stanica, a takođe veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -