Petak, 24 Maja, 2024
HomeHrana i ZdravljeKanabis – droga ili lijek: Zakonodavci šute, policija kažnjava, a oboljeli troše...

Kanabis – droga ili lijek: Zakonodavci šute, policija kažnjava, a oboljeli troše hiljade KM

Kanabis – droga ili lijek? Za Mersudina Muminovića koji boluje od multiple skleroze već pet godina, dileme nema.

– Slučajno sam kroz istraživanje naišao na ulje od kanabisa koje sam počeo koristiti 2015. ili 2016. godine. Uzimao sam to samo tri mjeseca, a danas ga više ne koristim. Bogu hvala, danas sam vitalan i pokretan – kaže Muminović, inače predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze. Kanabis kao lijek za multiple sklerozu je zabluda, smatra struka. Ipak, priznaju olakšava simptome poput grčeva, bolova i povraćanja, ali nije lijek.

– Mislim da je to jedna budalaština koju zloupotrebljavaju pojedinci. Prije svega, zloupotrebljavaju očaj pacijenata koji boluju od terminalnih oboljenja. Mislim na onkološke pacijente i neke neurološke pacijente – kaže za Novu BH neurolog, Rifat Rijad Zaid.

Bivši zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, Dennis Gratz u martu 2017. godine uputio je inicijativu prema Ministarstvu sigurnosti da se sa liste opojnih sredstava skine biljka kanabis.

Međutim, dvije i pol godine kasnije, entitetska ministarstva zdravstva ne mogu se usaglasiti da li će mijenjati zakon i pravilnik.

– Više puta sam zbog toga dolazio na sastanke i obilazio ljude iz ministarstva koji su mi garantovali kako se prvo treba formirati komisija kako bi se donijela odluka. Nažalost, to se do dan danas nije dogodilo – rekao je Gratz.

A dok se komisija ne sastane, policija provodi aktuelni zakon.

– Posjedovanje kanabisa u bilo kom obliku je krivično djelo. Svi oni koji posjeduju marihuanu, kanabis ulje ili hašiš izloženi su krivičnom gonjenju. Zatvorska kazna je do godinu dana – istakao je Admir Vatreš, iz Odjela za borbu protiv narkomanije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Dok se zakonodavci ne usaglase, očajni pacijenti troše hiljade KM kako bi kupovali ulje kanabisa. Policija kažnjava, vrijeme prolazi. Vrijeme koje teško oboljeli pacijenti više nemaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -