Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiPolitikaHoće li Dodik pristati na reducirani ANP ili će ga nova vlast...

Hoće li Dodik pristati na reducirani ANP ili će ga nova vlast “krojiti” ispočetka

Politički lideri SDA i SNSD-a djelimično su otvorili karte nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti te daju naslutiti kako bi kompromis o NATO putu BiH trebao izgledati. To je ujedno bilo ključno pitanje zbog kojeg vlast već devet mjeseci nije formirana.

Iz SDA poručuju da su spremni na reduciranje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), kako bi se “našli na sredini” sa SNSD-om koji je do sada odbijao bilo kakvu pomisao o slanju ANP-a, povezujući to sa članstvom u NATO savezu.

Ipak, odavno je jasno da BiH predajom svog prvog ANP-a nije ni blizu članstva, a to je potvrdio i američki državni sekretar Mike Pompeo, kazavši da ANP ne prejudicira članstvo. Jedna od opcija reduciranja ANP-a je i stavljanje fokusa na civilni segment reformi u okviru plana za NATO, a zamrzavanje vojnog segmenta.

Iz SNSD-a još uvijek nisu načisto o ovom pitanju, već poručuju da će dosljedno provesti sporazum koji je potpisan nakon imenovanja mandatara za Vijeće ministara BiH. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je posljednjih nekoliko dana šturo i rezervisano komentirao ponudu da se pošalje reducirani ANP, izbjegavajući direktnu temu.

Crv sumnje u javnosti je ubačen nakon jučerašnje Komšićeve izjave da će podržati imenovanje mandatara za Vijeće ministara ukoliko se usvoji i pošalje ANP.

Čvrste garancije nema ni za jednu stranu. Ni sami potpisnici sporazuma nisu sigurni da li će pokušaj formiranja vlasti uspjeti, a to su potvrdili posljednjom stavkom u kojoj su ostavili mogućnost da sve propadne ukoliko se ne napravi pomak za 30 dana.

Sada se nameće pitanje redoslijeda postupaka. Za imenovanje mandatara za Vijeće ministara definitivno će se tražiti konsenzus. Ostaje da se vidi da li će prvo biti imenovan mandatar pa krenuti postupak usvajanja ANP-a ili će se insistirati prvo na usvajanju ANP-a.

Određene poruke iz SNSD-a daju nagovijestiti da će tražiti sastavljanje novog nacionalnog plana (već postoji odobreni nacrt ANP-a) za NATO, koji bi pisali novi članovi komisije poslije formiranja vlasti. U toj opciji SDA, DF i druge stranke u koaliciji nemaju garanciju da će SNSD ispoštovati dogovor i glasati za usvajanje i slanje ANP-a.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -