Kako da izvučete maksimum iz suplemenata ?

Najbolji način da dobijete optimalnu količinu vitamina i minerala je da imate zdravu i uravnoteženu ishranu. U svijetu koji se brzo razvija to nije uvijek moguće. Srećom, možete nadoknaditi sve nedostatke uz adekvatne suplemente.

0
110

Međutim, bez obzira na to da li ste nekada uzimali vitaminske ili mineralne dodatke ili imate pun ormarić tabletica, postoje načini da izvučete maksimum iz ovih hranljivih sastojaka i izbjegnete trošenje novca, piše Health24.

Lijekovi i suplementi

Prije nego što počnete da uzimate multivitamine ili bilo koji drugi dodatak ishrani, budite svjesni da postoje lijekovi koji mogu da ograniče apsorpciju nekih vitamina i minerala. Stoga bi trebalo da osigurate da se lijekovi uzimaju najmanje dva sata prije vaših suplemenata. 

Primjer za to su kontracepcijske pilule koje potencijalno mogu ograničiti sposobnost organizma da apsorbira vitamin B i folnu kiselinu. Antibiotici mogu da stupaju u interakciju s nekim magnezijskim i vitaminskim dodacima, a vitamin K može da utječe na efikasnost varfarina, lijeka koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. 

Razgovarajte sa svojim farmaceutom ili ljekarom koji će vam reći šta treba raditi i kako kombinirati lijekove i suplemente.

Pazite da se slučajno ne predozirate

Minerali i vitamini u velikim količinama mogu izazvati štetne efekte, posebno željezo. Većina vitamina se izlučuje kroz urin, ali željezo ostaje pohranjeno u jetri i drugim organima. Kada se višak željeza ne iskoristi, to može prouzrokovati oštećenje organa tokom vremena i može doći do simptoma kao što su mučnina i konstipacija.

Nisu svi suplementi isti

Pilula, tableta, prah ili tečnost? Uz toliko proizvoda na tržištu, možda će biti teško odabrati pravi dodatak. No, nisu svi vitamini i minerali jednako dobri. Kupite ono što je najbolje za vas – ako imate problema s gutanjem tableta, tečnost može biti bolja za vas, ali budite sigurni da odaberete proizvod bez boja, šećera i veziva. Također odaberite ugledni brend, renomirane farmaceutske kompanije ili trgovine.

Uzimajte svoje suplemente uz obrok

Ne samo da će vam ovo pomoći da steknete naviku da ih redovno uzimate, već će uzimanje multivitamina uz obrok također pomoći da se vitamini brže apsorbiraju. Ukoliko ste ikada iskusili užasnu mučninu nakon uzimanja vitamina na prazan želudac, možda znate da je najbolje da ih uzimate uz obrok.

Pravilno ih čuvajte

Suplemente čuvajte van dohvata djece i kućnih ljubimaca, u ormariću koji je daleko od direktnog sunčevog zračenja. Omega-3 kapsule punjene ribljim uljem je bolje čuvati u frižideru, ali i probiotike.