Razloga za zabrinutost ima: MUP RS će imati više helikoptera nego OS BiH

Prioritetan zadatak svih političkih aktera koji državu BiH smatraju jedinstvenom i nedjeljivom je jačanje kapaciteta odbrane zemlje u svakom pogledu

0
54
Zašto se MUP RS konstantno naoružava i oprema

Vlada entiteta Republika Srpska zatražila je od Narodne skupštine RS, novo kreditno zaduženje u visini od 1,1 milijarde KM za kapitalne projekte, među kojima je i nabavka tri nova helikoptera za MUP RS-a. Za ovu “kapitalnu” investiciju, ministar Dragan Lukač traži 42.160.000 KM.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović u razgovoru za Faktor upozorava da ukoliko dođe do nabavke ovih helikoptera MUP RS će imati više operativnih letjelica nego Oružane snage BiH.

– Pored tek nabavljenog novog helikoptera Augusta A-119 i postojeća četiri helikoptera od kojih je jedan Bell 206 Jet Ranger vlasništvo bivšeg RSUP-a SRBIH, a drugi Aerospetiale SA 342 Gazell bivšeg OSUPa Banja Luka, MUP RS će dobiti još tri nova helikoptera što je ukupno osam letjelica. Istovremeno, OSBiH operativnim drže jedan srednji transportni helikopter Mil Mi 8/17 i nekoliko lakih transportnih helikoptera UH-1H Iroques i Soko SA 342 Gazela Gama ne više od pet operativnih helikoptera jednovremeno na raspolaganja- pojašnjava Ahatović.  

Zašto se MUP RS konstantno naoružava i oprema, šta je logika koja stoji iza ovih aktivnosti.

-Ako se vratimo na trenutak na genocid u Srebrenici 1995. godine, tog 11.jula iznad Srebrenice kružila su 62 potpuno naoružana borbena aviona NATO-a. Nikada nisu dobili naredbu da djeluju, a epilog tog poteza međunarodne zajednice je danas poznat cijelome svijetu. Stoga se aktuelne vlasti u entitetu RS nadaju još jednoj takvoj prilici u kojoj međunarodna zajednica neće učiniti ništa na konkretan čin otcjepljenja entiteta RS od države BiH. Zato se MUP RS naoružava i ustrojava da ili sa rezervnim sastavom ili sa žandarmerijom bude egal, a ako ne i jači u operativno taktičkom smislu od OSBiH na teritoriji tog entiteta- upozorava Ahatović.  

Poručuje da je stoga prioritetan zadatak svih političkih aktera koji državu BiH smatraju jedinstvenom i nedjeljivom, jačanje kapaciteta odbrane zemlje u svakom pogledu.

– Dva su zadatka prioritet, na prvom mjestu jačanje i podizanje ukupnih operativnih kapaciteta OS BiH i jačanje ukupnih operativno-taktičkih kapaciteta MUP-a FBiH, ali samo u isključivo kao alternative ukoliko se blokade u povećanju budžeta za OSBiH nastave na državnom nivou. Prioritet mora biti djelovanje sa državnog nivoa u pravcu jačanja OSBiH. Slabi kapaciteti odbrane su sami po sebi pozivnica svakome ko želi destabilizirati BiH. Jačanjem tih kapaciteta bit će anulirana svaka prednost u političkom ili drugom smislu na koje se određeni strani i domaći politički krugovi mogu osloniti kada je u pitanju izazivanje krize u BiH- ističe Ahatović.

Na web stranici MUP-a RS stoji da je početni plan nabavki sa 8.853.200 KM samo jednom odlukom povećen za dodatnih preko 57,5 miliona maraka. Od toga čak 42.163.000 maraka ide za nabavku tri helikoptera.

Izvor:  Faktor