Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoIZRAEL POKRENUO ZRAČNE NAPADE NA LIBAN I GAZU

IZRAEL POKRENUO ZRAČNE NAPADE NA LIBAN I GAZU

Izraelska vojska pokrenula je zračne napade na Liban nekoliko sati nakon što je u petak rano ujutru gađala Pojas Gaze.

Mete su im bile lokacije palestinske grupe otpora Hamas u južnom Libanu i Gazi.

Izraelska vojska je saopćila da neće dozvoliti Hamasu da “dejstvuje iz Libana” i da “državu Liban smatra odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi sa njene teritorije”.

U ranim jutarnjim satima u petak, izraelska vojska je izvela napade na dva tunela u Beit Hanounu i Khan Yunisu i dvije fabrike oružja u Gazi kao odgovor na “Hamasovo kršenje sigurnosti”.

Reagujući na izraelske zračne napade u Gazi, Hazem Kassem, glasnogovornik Hamasa, rekao je da Izrael “snosi punu odgovornost” za eskalaciju i agresiju na Al-Quds (Jerusalem) i Gazu.

Izraelska vojska je objavila upozorenje na Twitteru u kojem se navodi da se sirene oglašavaju na jugu Izraela. Sirene su se oglasile i u gradu Ashkelonu nakon što su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze.

Eskalacija je uslijedila nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

Palestinski pokret Hamas saopćio je da je Izrael odgovoran za napade na Al-Quds (Jerusalem) i Gazu i da su samo odgovorili na napade.

Pozivamo naš narod i grupe otpora da se ujedine u otvorenom sukobu protiv okupacije kako bismo odbranili naš Jerusalem i Al-AkU saopćenju je naglašeno da nastavak izraelskih napada na Gazu, kao i upadi u džamiju Al-Aksa neće Izraelu donijeti sigurnost. U saopćenju brigade Izz ad-Din al-Qassam, oružanog krila Hamasa, navedeno je da su samo uzvratili na izraelske napade na Pojas Gaze.

Kao odgovor na napade na Gazu, uzvraćamo sistemima protivzračne odbrane i raketama – navodi se.su – objavio je Hamas.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -