Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiBiHIzetbegović: Ja nisam alfa i omega svih dešavanja, uskoro će, vjerovatno, reći...

Izetbegović: Ja nisam alfa i omega svih dešavanja, uskoro će, vjerovatno, reći kako uređujem i medije

Ja nisam alfa i omega svih dešavanja, kazala je danas direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, odgovarajući na pitanja novinara nakon pres-konferencije rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja.

– Uskoro će neko, vjerovatno, reći kako uređujem i medije. Nemam se namjeru braniti od takvih stvari. Mislim da je uvijek najbolje da mediji budu svjedoci ovakvim sastancima te da se sami uvjerite na kojem nivou se vodi komunikacija s UNSA-om – kazala je Izetbegović, odgovarajući na pitanje je li Zakon o visokom obrazovanju KS kreiran po njenim direktivama.

Ona se danas, zajedno s v. d. dekanesom Medicinskog fakulteta Semrom Čavaljugom, obratila medijima ispred Rektorata, nakon što je rektor Škrijelj, po okončanju svoje pres-konferencije, kazao kako izjave gostiju (Sebije Izetbegović i Semre Čavaljuge) novinari mogu uzeti na drugom mjestu.

– Za sve za šta smo optuženi i sve što je rekao rektor inspekcija je utvrdila da je nepravilnost s njihove strane – ocijenila je Čavaljuga, navodeći da ne postoji nijedna izvršna sudska presuda.

– Predsjedavajući Skupštine KS (Elmedin Konaković, op. a.) naveo je da jedino zbog čega ja ostajem jeste važeći zakon. Što se tiče malverzacija novcem, postoji zapisnik i sve se može provjeriti. Mi se pozivamo na Zakon o visokom obrazovanju, nisu samo kantonalni zakoni nadležni za naš rad, već i federalni – navela je Čavaljuga.

Ona tvrdi kako je riječ o pokušaju rušenja Medicinskog fakulteta te kako neko želi uvesti neki privatni fakultet u sistem obrazovanja. A od zgrade Medicine možda se napravi hotel. Ovo nije moje, ovo je državno i predat ćemo ga onom ko dođe iza nas, ovo je državni javni fakultet. Mi radimo, dođite da vidite kad počne nastava, a da ne govorimo o kolegama koji rade na KCUS-u. Ja nisam član ni na koji način niti jedne političke stranke, Medicinski fakultet ne bavi se politikom – kazala je Čavaljuga.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da Konakoviću nedostaje dugi niz godina obrazovanja da bi mogao postavljati pitanja.

– Ja nisam alfa i omega svih dešavanja i nemam namjeru da se branim. Čuli ste danas istinu od mojih kolega. Naučno-nastavno vijeće ne može biti promijenjeno – istakla je Izetbegović.

Ona je istakla i kako je njihov cilj kvalitet obrazovanja te da u tome neće popustiti.

– Ovo je očigledno da se radi na slabljenju ovog fakulteta i razdvajanja KCUS-a i fakulteta. Doći će do urušavanja obrazovanja i fakulteta. A studenti svakog dana moraju da budu na klinikama. Ukoliko dođe do razdvajanja, to bi zaista značilo kraj ovog najboljeg i najstarijeg fakulteta. Podnijet ćemo i krivične prijave, odlično poznajemo zakon. Sve što radimo je zakonito – kazala je Izetbegović.

Izetbegović je istakla i kako je kantonalna inspekcija dala mišljenje da rade prema zakonu te su ocijenili da je suspenzija dekanese izvršena nezakonito. Kada je riječ o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, Izetbegović je kazala kako najavljene izmjene neće proći bez javne rasprave.

– Ne mogu komentirati odluke Rektorata, ali se ne slažem s njima – poručila je Izetbegović.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -