Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetItalijanska premijerka Giorgia Meloni izbijorila ispred konkurencije na izborima za Evropski parlament

Italijanska premijerka Giorgia Meloni izbijorila ispred konkurencije na izborima za Evropski parlament

Italijanska premijerka Giorgia Meloni nalazi se daleko ispred svojih političkih suparnika prema rezultatima anketa uoči izbora za Evropski parlament. Italijani, Estonci, Latvijci, Maltežani i Slovaci izaći će na izbore u subotu kako bi izabrali svoje predstavnike u ovom tijelu EU-a.

Prema izvještaju Al Jazeere, ukoliko Meloni i njen politički pokret Braća Italije ostvare značajne dobitke, ona bi mogla imati odlučujući utjecaj na izbor sljedećeg predsjednika Evropske komisije. Trenutna predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen, pokušava pridobiti Meloni kako bi osigurala podršku grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR). Ovaj euroskeptični blok kojim Meloni trenutno predvodi ima ambiciju da privuče kandidate iz Braće Italije, ukoliko oni budu izabrani u Evropski parlament.

S obzirom na to da je Italija treća najmnogoljudnija zemlja u EU, ona može poslati ukupno 76 zastupnika u Evropski parlament koji raspolaže s 720 mjesta. Prema “anketi anketa” sastavljenoj od strane portala Politico, konzervativni pokret Braće Italije nalazi se na prvom mjestu s 27 posto podrške, što je šest bodova više od Demokratske stranke lijevog centra.

Subota je treći od četiri dana glasanja diljem EU-a. Danas je dan glasanja za Latviju, Maltu i Slovačku, dok je drugi i posljednji dan glasanja za Češku, a prvi od dva dana glasanja za Italiju i Estoniju.

Prvi preliminarni rezultati koji će ukazati na sastav sljedećeg Evropskog parlamenta bit će objavljeni tek u nedjelju kasno navečer, nakon što sve 27 članica EU-a završe sa glasanjem. Ovi rezultati će se ažurirati u ponedjeljak rano ujutro.

Nestrpljivo se očekuje ishod izbora u nekoliko europskih država, s posebnim fokusom na Italiju i političku snagu Giorgie Meloni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -