Utorak, 18 Juna, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaBosansko tržište automobila bilježi porast registracija

Bosansko tržište automobila bilježi porast registracija

Registrovano je gotovo 10 posto više novih automobila fizičkih i pravnih lica u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, što ukazuje na oživljavanje tržišta u Bosni i Hercegovini. Prema podacima, u toku prvih pet mjeseci ove godine registrovano je 5.180 novih automobila, dok je u istom periodu prošle godine registrovano 4.761 vozilo.

Iako su cijene novih automobila konstantno u porastu, to nije obeshrabrilo kupce da investiraju u nova vozila. Naprotiv, tržište je u posljednjih nekoliko mjeseci bilježilo povećan broj registracija iz mjeseca u mjesec, a ako se trend nastavi, ova godina bi mogla biti povratak na puteve zlatnog razdoblja bh. tržišta.

U maju je registrovano 1.202 novoregistrovanih vozila, od kojih je 21,4 posto bilo vozila marke Škoda. Škoda je već duže vrijeme popularna u Bosni i Hercegovini, a njen model Octavia i dalje drži visoku pažnju kupaca, unatoč činjenici da još nije počela prodaja “facelift” verzije.

Volkswagen je ostvario odlične poslovne rezultate proteklog mjeseca, s 149 registrovanih automobila. Najtraženiji model bio je Golf, s očekivanim dizelskim pogonom. Toyote su također bile tražene među kupcima, s registrovanih 115 primjeraka ovog japanskog brenda. Interes kupaca posebno je pobudio model Yaris Cross, a hibridni modeli činili su skoro polovinu prodatih jedinica.

Ovi pozitivni trendovi na tržištu automobila u Bosni i Hercegovini mogu biti dobar pokazatelj oporavka ekonomije i povjerenja potrošača. Uz trend rasta u registraciji novih vozila, očekuje se da će potražnja za automobilima nastaviti rasti u narednom periodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -