Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoGUVERNER CENTRALNE BANKE BIH  INFLACIJA PADA, CIJENE NA ISTOM NIVOU

GUVERNER CENTRALNE BANKE BIH  INFLACIJA PADA, CIJENE NA ISTOM NIVOU

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić smatra da se u ovoj godini može očekivati usporavanje stope inflacije koja je u februaru u BiH iznosila 12,9 posto.

On podsjeća da su srednjoročne projekcije ključnih makroekonomskih pokazatelja, objavljene u novembru prošle godine, projektovale inflaciju od 6,3 posto, odnosno tri posto u 2024. godini.

Na osnovu zvaničnih podataka iz januara ove godine, kao i dostupnih informacija sa međunarodnih tržišta u pogledu budućih trendova u segmentu cijena hrane i energenata, procijenjena stopa inflacije za prvi kvartal ove godine iznosi 12,6 posto. Preliminarna procjena inflacije za prvo polugodište nešto je veća u odnosu na procjene iz decembra i trenutno iznosi 8,6 posto, rekao je Softić za Dnevni Avaz.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini se može očekivati usporavanje rasta inflacije.

Softić navodi da, iako se ne može govoriti o padu prosječnih potrošačkih cijena, već o usporavanju njihovog rasta, primarno zbog baznog efekta, faktori koji čine realnim očekivanja da inflacija bude blaža u tekućoj godini su i podaci sa međunarodnih tržišta koji trenutno ukazuju da će pritisak cijena energenata i hrane biti manji u ovoj godini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -