Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiRegijaGradsko vijeće Tuzla: Tražimo da Srbija izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića

Gradsko vijeće Tuzla: Tražimo da Srbija izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla na posljednjem zasjedanju su jednoglasno usvojili zaključke kojima osuđuju promociju knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije. 

1. Gradsko vijeće Tuzla osuđuje objavljivanje knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” i promociju koju je organiziralo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s Aleksandarom Vulinom na čelu, nekadašnjim portparolom JUL-a, koje je, da podsjetimo, za potrebe odbrane Novaka Đukića svojevremeno iznajmilo i svoj vojni poligon, te smatraju da je to novi napad na državu Bosnu i Hercegovinu, na žrtve Tuzlanske kapije i njihove porodice, na Tuzlu, grad u kojem je ubijena mladost, i na njene građane, na istinu i pravdu, međunarodno pravo i međunarodne sudove.

2. Kontinuirani pokušaji negiranja istine o Tuzlanskoj kapiji, koji se dešavaju pod okriljem državnih organa Srbije, u ovom slučaju Ministarstva odbrane Republike Srbije, a što je za epilog dobilo sramnu promociju knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, još su jedan u nizu dokaza da oficijelna vlast susjedne države ne odustaje od veličanja okupatorsko–genocidne politike devedesetih. Veličanjem ratnih zločina Srbija ne odustaje od dokazivanja da je zločinačka i genocidna politika i dalje aktuelna kod srbijanske zvanične vlasti.

3. Knjiga “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” nije prva knjiga koja negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, postoji čitava edicija u kojoj objavljuju knjige ratnih zločinaca, a glavni urednik te izdavačke djelatnosti je Miroslav Toholj, ministar informiranja u vladi Radovana Karadžića tokom rata.

4. Srbijanski general-potpukovnik Ilija Branković, autor knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”, također je osuđeni ratni zločinac. Autor knjige, u kojoj brani drugog ratnog zločinca, osuđen je u Zadru 1997. na 20 godina zatvora u odsustvu, kao dio grupe Momčila Perišića, za granatiranje i napad na Zadar. Obojica su bjegunci od zakona.

5. “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” je još jedan besraman pokušaj negiranja jednog od najvećih pravosnažno osuđenih ratnih zločina u BiH te još jedan pokušaj plasiranja potpuno iskrivljenog koncepta sakrivanja istine koja je dokazana u sudskom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u kojem je Novak Đukić, kao komandant taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, koji je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle, proglašen krivim i pravosnažno osuđen na 20 godine zatvora za ratni zločin granatiranje Kapije – urbanog područje Tuzle, kada je ubijeno 71, a teže i lakše ranjeno više od 200 osoba.

6. Gradsko vijeće Tuzla smatra da ove, po ko zna koji put ponovljene laži, kojima srbijanski režim pokušava opravdati pružanje utočišta i skrivanje generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog ratnog zločinca, žrtvama Tuzlanske kapije ponovo ne daju mira i na besraman i beskrupulozan način vrijeđaju kako nevino stradale tako i porodice žrtava stravičnog masakra koji se dogodio 25. maja 1995. godine, kao i sve građane Tuzle.

7. Gradsko vijeće Tuzla poziva vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku te da, po zahtjevu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića.

8. Gradsko vijeće Tuzla traži od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da konkretnim pravnim radnjama zaštite žrtve osuđenog zločinca Novaka Đukića i da zahtijevaju njegovo izručenje radi služenja zatvorske kazne.

9. Gradsko vijeće Tuzla upozorava međunarodnu zajednicu da falsificiranje činjenica i negiranje ratnog zločina, koji su, kao takvog, okarakterizirali Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine i zaštita i skrivanje presuđenog ratnog zločinca, predstavlja dodatne tenzije i ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regiji.

10. Pozivamo vlade Sjedinjenih Američkih Država, vlade zemalja članica Evropske unije, Ujedinjenih naroda te Vijeće Evrope i Odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji da zaštite žrtve ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji i njihove porodice i da odmah zatraže od vlasti Republike Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku te da, po zahtjevu pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, izruče Bosni i Hercegovini osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, u skladu s važećim Protokolom o ekstradiciji, zaključenim između Bosne i Hercegovine i Srbije i da konačno počnu poštovati protokole i sporazume potpisane s Bosnom i Hercegovinom.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -