Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiBiHGrađani naše zemlje potrošili 2,4 miliona KM za online kupovinu

Građani naše zemlje potrošili 2,4 miliona KM za online kupovinu

Nije bilo ni rasta niti pada broja narudžbi putem interneta od prošle godine

Od januara do juna u našu su zemlju ušle čak 2.193 pošiljke putem interneta. Svjetski trend „kupovine iz fotelje“ tako sve više uzima maha i kod nas. Jednim klikom zaobiđu se gužve u šoping centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama.  

Prednost je i to što se u virtuelnoj robnoj kući može na jednom mjestu naći sve, od igle do lokomotive. I to bukvalno. 

Prošle godine 

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH, kazao je za „Avaz“ da je najveći broj pošiljki uvezen za pola godine ocarinjen u Sarajevu, zatim Banjoj Luci i Mostaru.

– Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje u šest mjeseci ove godine pri poštama u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno je ocarinila 2.193 pošiljke, čija je vrijednost iznosila 2,4 miliona KM. Skoro identično bilo je i prošle godine – ističe Kovačević.

Građani BiH putem interneta najviše naručuju garderobu, obuću i kozmetiku.

Klasičan način

– Riječ je uglavnom o robi za vlastite potrebe. Rijetko se dogodi da se naručuju veće količine. Kada se radi o vrsti i količini robe, mora biti vidljivo da ona nije namijenjena daljnjoj prodaji u BiH – kazao je Kovačević.

Zabranjena kupovina suplemenata

Ratko Kovačević ističe da je veliki broj upita i za narudžbu raznih vrsta tableta, kapsula, ulja, masti koji služe u zdravstvene svrhe.

– Takva vrsta robe ne može se naručivati putem interneta, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Slanje lijekova u poštanskim pošiljkama također nije dozvoljeno. Također, ne mogu se naručivati na ovakav način proizvodi biljnog i životinjskog porijekla – pojašnjava Kovačević. 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da će vremenom klasični način kupovine izgubiti bitku s online kupovinom te da je to najsavremeniji način kupovine.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -