Utorak, 16 Jula, 2024
HomeSportNogometFrancuski klubovi u opasnosti od bankrota zbog nedostatka TV prijenosa

Francuski klubovi u opasnosti od bankrota zbog nedostatka TV prijenosa

Francuski nogomet suočava se s jednom od najvećih katastrofa u povijesti, jer klubovi iz francuske Ligue 1 nisu uspjeli osigurati TV prijenose za petogodišnje razdoblje od 2025. do 2029. godine. Ova situacija ima ozbiljne financijske posljedice koje prijete bankrotom osam uglednih klubova.

Na čelu ovog neuspjeha je Vincent Laburne, predsjednik Nogometnog saveza Francuske, koji je zahtijevao visoku cijenu od preko milijardu eura po sezoni za TV prava. Međutim, odlasci svjetskih nogometnih zvijezda poput Lionela Messija, Neymara i Kyliana Mbappéa su utjecali na to da nijedna TV kuća nije spremna isplatiti takav iznos.

Tijekom pregovora, spominjalo se nekoliko potencijalnih kupaca, uključujući DAZN i beIN Sports, ali do dogovora nije došlo. Cijena prava je čak prepolovljena, ali ni to nije privuklo ponude.

Prema informacijama iz uglednog francuskog lista L'Equipe, klubovi Auxerre, Lens, Nantes, Reims, Montpellier, Brest, Le Havre i Angers su u ozbiljnoj opasnosti od bankrota zbog nedostatka financijske podrške. Ovi klubovi se suočavaju s velikim neizvjesnostima jer su od TV prijenosa očekivali financijsku injekciju koja bi im omogućila stabilnost i razvoj.

Posebno zabrinjavajuća je situacija kluba Brest, koji je senzacionalno zauzeo treće mjesto prošle sezone i tako se plasirao u grupnu fazu Lige prvaka. Bez financijske podrške iz TV prava, ova ekipa se sada suočava s mogućim bankrotom. Lens, koji je također igrao Ligu prvaka prošle sezone, kao i Montpellier, bivši prvak Francuske, također su na listi ugroženih klubova.

Ova situacija je alarmantna za francuski nogomet i potrebno je hitno rješenje kako bi se klubovi izvukli iz krize. Nadamo se da će se pronaći partneri koji će prepoznati vrijednost francuskog nogometa i pružiti financijsku podršku klubovima kako bi se izbjegli bankroti i očuvala konkurentnost lige.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -