Utorak, 16 Jula, 2024
HomeHi-TechFacebook i Instagram uništavaju mentalno zdravlje djece

Facebook i Instagram uništavaju mentalno zdravlje djece

Nedavno istraživanje upozorava

Upotreba društvenih medija izlaže tinejdžere cyber-nasilju, remeti raspored spavanja, te ih sprječava u vježbanju i obavljanju fizičkih aktivnosti, upozoravaju istraživači.

Prijavljivanje na Instagram ili Facebook svega četiri puta dnevno, može povećati rizik od mentalnih bolesti, pokazalo je istraživanje obavljeno na više od 10.000 djece. Djevojke koje provjeravaju Facebook, Instagram ili Snapchat jednom sedmično imaju 20-postotni rizik od psiholoških problema, međutim, za one koje se na ove društvene mreže prijavljuju četiri ili više puta dnevno, rizik se povećava na 28%.

Muškarci, s druge strane, korištenjem društvenih mreža imaju 10 posto rizika od problema s mentalnim zdravljem. Rizik raste na 15 posto za muškarce koji se na ove društvene mreže prijavljuju nekoliko puta dnevno.

Prvo istraživanje odnosi se na loše posljedice česte upotrebe društvenih mreža. U istraživanju je sudjelovalo više od 10 000 mladih u dobi od 13 do 16 godina. Istraživači kažu kako roditelji ne bi trebali djeci beskrajno ponavljati da ostave telefone i tablete, umjesto toga, trebaju se pobrinuti da njihova djeca spavaju osam do deset sati navečer, te trebaju insistirati na bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti.

Glavni istraživač, profesor Russel Viner, rekao je: ” Dok svi opsesivno razmišljamo o društvenim medijima, koliko opsesivno razmišljamo o tome koliko spavaju mladi?”

Savjeti stručnjaka za roditelje:

Kontrolišite vašu djecu i njihovu upotrebu društvenih medija

Postavite jasne granice djeci, pogotovo ako manje spavaju zbog socijalnih medija

Zainteresirajte se i pitajte s kim razgovaraju

Pobrinite se da tinejdžeri dovoljno spavaju

Potaknite aktivnosti na otvorenom s prijateljima.

SourceBody
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -