Utorak, 27 Februara, 2024
HomeVijestiRuske vazduhoplovne snage dobile su novi radar koji bi američkoj vojsci mogao...

Ruske vazduhoplovne snage dobile su novi radar koji bi američkoj vojsci mogao oduzeti adut

Ruske oružane snage nedavno su prihvatile u upotrebu Yenisei radarski detektor koji ima izuzetne taktičke i tehničke mogućnosti i može se koristiti kao dio raketnih sistema PVO S-400 i S-500.

Prema visokorangiranom izvoru u ruskoj vojno-industrijskoj službi, novi radar pušten je u rad krajem aprila. 

Yenisei sistem može da radi non-stop tijekom dužeg perioda vremena, što je vrlo važan aspekt radarskog izviđanja. A u osnovi nema mjesta za ljudske pogreške jer je potpuno automatizirana.

Sistem je potpuno digitalni radar sa aktivnom antenom sa faznim nizom. To je aktivno-pasivni radar koji može vršiti izviđanje, detektirati zrakoplove i odrediti ciljeve za naoružanje PZO bez pokretanja uživo. Drugim riječima, Jenisej je sposoban da vrši radio nadzor . 

Na primjer, Jenisej može slati informacije o ciljevima na višenamjenske radare raketnih sistema S-400 i S-500. Očekuje se da će S-500 Prometheus sistemi biti uvedeni u rad ove godine, jer su sve komponente sistema spremne. Što se tiče S-400 Triumph, Yenisei (zajedno s 96L6 detektorom nadmorske visine 96L6) već je uključen u sistem.

Yenisei radar opremljen je daljinskim upravljačkim stanicama, što mu omogućava da se efikasno nosi sa ometanjem. 

Na primjer, američko ratno zrakoplovstvo bilo je toliko uspješno u mnogim lokalnim sukobima, jer su u gotovo svakom slučaju protuzračni odbrambeni sistemi koje su koristili američki protivnici neutralizirani moćnim i dobro organiziranim sistemima ometanja.

Ipak, oni ne bi skrenuli s koloseka Yenisei. To je zato što s preciznošću prati i dodjeljuje ciljeve u suzbijanju snažnog ometanja. Sigurno je pretpostaviti da su prihvatanjem Jeniseja u službu ruske vazdušno-svemirske snage uklonile taktičku prednost Amerikanaca.

Još jedna ključna Yenisei karakteristika su njegove mogućnosti sektorskog skeniranja (većina radara može raditi samo kružna skeniranja). To omogućava radaru da prati i dodijeli balističke rakete.

Komandanti protivavionskih raketnih trupa Ruskih vazduhoplovnih snaga veoma su zainteresovani za Jenisej i vide puno potencijala u njegovim karakteristikama. Na primjer, komandno-upravljački centar S-400 opremljen je panoramskim sistemom za otkrivanje radara 91N6E. 

Ali upravo će Jenisejevo kontinuirano i trajno sektorsko skeniranje značajno poboljšati efikasnost vazdušne i protivraketne obrane, baveći se prijetnjama balističkim raketama u najopasnijim zonama. Zbog toga će komandno-upravljački centri S-400 biti opremljeni sa dva radara – redovnim radarom 91N6E i Jenisejem.

Jenisej takođe može pratiti sopstvene vođene protivavionske rakete nakon lansiranja i tačno otkriti da li je cilj pogođen ili ne. 

Sposoban za ciljanje hipersoničnih ciljeva, Yenisei ima još jednu značajnu osobinu. Na primjer, raketa Iskander-M prvo se podigne na visoku visinu od oko 100 km, a zatim započinje intenzivno manevriranje prema dolje, što presretanje čini gotovo nemogućim. Približavajući se svom cilju, Iskander-M pušta mamce, što čini neprijateljske radarske sisteme potpuno beskorisnima: na ekranu ima toliko lažnih ciljeva da ne postoji način da se efikasno rasporede bilo koji raketni sistemi PVO. SAD do sada nisu uspjele smisliti način da se tome uspješno suprotstave.

Yenisei je, naprotiv, sposoban otkriti takve ciljeve, može im ući u trag i pružiti tačnu dodelu ciljeva.

Štaviše, efikasan je protiv takozvanih „anđela radara“. Ovi se meteorološki fenomeni obično javljaju nad vodenim površinama i praznim dijelovima zaslona pojavljujući se kao veliki broj lažnih ciljeva na nadzornim radarima i radarima za navođenje projektila.

Pored toga, Yenisei ima ugrađene IFF ispitivače i transpondere, kako ruski sistem Strazh, tako i NATO Mk XII, a potonji mogu biti zanimljivi stranim kupcima. Novi ruski radar ima sekundarni kanal za rad u okviru zajedničkog sistema upravljanja zračnim saobraćajem u opsegu od 1030 do 1090 MHz, što znači da ima sve informacije o civilnim zrakoplovima u zračnom prostoru u određenom trenutku.

Sistem je vrlo mobilan, s vremenom postavljanja / uklanjanja ispod pet minuta. Za bolju mobilnost, nema nosača, za razliku od 96L6 nadmorskog radara za nadgledanje. Naravno, mehaničke “šape” za izravnavanje sistema još uvijek postoje, ali produžene su ravno u gusjenice, a ne sa strane.

Sve u svemu, Jenisejski sistem sposoban je otkriti vazdušne ciljeve koji lete preko 100 km iznad zemlje (u osnovi na granici između Zemljine atmosfere i svemira) i udaljeni više od 600 km. Garantuje kontinuirano praćenje. To je svestran sistem koji precizno otkriva vazdušne ciljeve i određuje ih za naoružanje PVO.

IZVOR: RT

SourceRT
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -