Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoElon Musk planira da izgradi svoj grad

Elon Musk planira da izgradi svoj grad

Elon Musk je navodno kupio hiljade hektara zemlje oko 55 milja izvan Austina i planira da tamo izgradi svoj grad za život i rad zaposlenih.

Wall Street Journal izvještava da je Musk grad opisao kao “neku vrstu teksaške utopije duž rijeke Kolorado”. Stvaranjem grada, Musk bi mogao postaviti neke od gradskih propisa. Prošle godine, na skupu zaposlenih u Boringu, predsjednik Steve Davis je navodno govorio o održavanju izbora za gradonačelnika grada.

Rečeno je da je predložena opština u blizini objekata Boring i SpaceX koji su trenutno u izgradnji i da već uključuje neke modularne kuće i znakove koji vise sa stubova na kojima piše “dobrodošli, snailbrook, tx, procijenjeno 2021.”

Snailbrook je ime Boringove maskote.

Musk navodno želi radnicima ponuditi kuće za iznajmljivanje koje su znatno ispod lokalne tržišne vrijednosti. U jednom oglasu je navodno cijena kuće sa dvije ili tri spavaće sobe iznosila 800 dolara, u poređenju sa 2.200 dolara mjesečno u obližnjem Bastropu u Teksasu. Planira se i Montesori škola u opštini

Zakon Teksasa zahtijeva da područje ima najmanje 201 stanovnika prije nego što se može inkorporirati. Planovi, koje Žurnal prikazuje u svojoj priči, predviđaju izgradnju još 110 kuća na području gdje se nalazi Snailbrook.

Tokom protekle tri godine, subjekti povezani s Muskom kupili su najmanje 3.500 hektara u općoj oblasti Austina. Časopis kaže da neki izvještaji pokazuju da Musk kontrolira čak 6.000 hektara.

Musk je prvi put došao u Teksas prije dvije godine, napustivši Kaliforniju i nazvao je zemljom “prekomerne regulative, preterivanja, preopterećenja”. Prošlog mjeseca, međutim, Tesla je najavio planove da proširi svoje prisustvo u Kaliforniji, premještajući svoje inženjersko sjedište u državu.

Ako Musk gradi svoj grad, on neće biti jedini teksaški milijarder koji posjeduje grad. Godine 2021, vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban kupio je cijeli grad Mustang u Teksasu za nepoznat iznos.

Grad je bio na prodaju od 2017. godine, prvobitno sa traženom cijenom od 4 miliona dolara. Na kraju je pao na 2 miliona dolara, ali još uvijek nije mogao pronaći kupca. Mustang se nalazi oko sat vremena južno od Dallasa u okrugu Navarro, odmah pored Interstate 45. Na 77 hektara, međutim, nije ništa blizu onome što Musk navodno ima na umu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -