Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoBlokada Turske čini NATO slabijim

Blokada Turske čini NATO slabijim

Novi razgovori u sjedištu NATO-a nisu prekinuli ćorsokak. Turski prigovori na nastojanja Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u i dalje postoje. U međuvremenu, zvaničnici i stručnjaci dovode u pitanje posvećenost Ankare alijansi.

Konferencija za štampu glavnog švedskog pregovarača u NATO procesu, Oscara Stenströma, sazvana je u kratkom roku. Osoblje je požurilo da na brzinu sastavi dva stola u sjedištu NATO-a u Briselu. Gomila uglavnom švedskih medija okupila se kako bi stekla dojam da li je postignut napredak nakon nastavka pregovora između Švedske, Finske i Turske u četvrtak.

“Vidimo da je Turska prepoznala da su i Švedska i Finska preduzele konkretne korake” kako bi odgovorile na zabrinutost Ankare, rekao je Stenström, opisujući to kao “dobar znak” i naglašavajući da će se razgovori nastaviti.

Međutim, u Briselu, a još više u glavnom gradu Švedske Stockholmu, frustracija raste zbog turske blokade članstva Švedske i Finske u NATO odbrambenom savezu.

Ako vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nastavi s tim, “to šteti jedinstvu NATO-a, a onda imamo pravi problem”, izjavila je za DW iz Štokholma Anna Wieslander, direktorica za sjevernu Evropu pri Atlantskom savjetu.

Jedna je stvar kada su pregovori pitanje sati ili dana, rekla je ona, “ali kada se ovako nastavi, to podriva sigurnost čitavog saveza i čini ga slabijim”.

AP Photo

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -