Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiBiHDžaferović: Trgovska gora dokaz da je Dodik pogriješio štiteći interes Hrvatske

Džaferović: Trgovska gora dokaz da je Dodik pogriješio štiteći interes Hrvatske

Šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da slučaj najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori pokazuje da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio veliku grešku i štetu za sve u BiH kada je na posljednjoj sjednici odlučio da radi za interes Hrvatske, a protiv interesa Bosne i Hercegovine. 

– Dodikova odluka da, protivno interesu BiH i pravu na pristup otvorenom moru, blokira zaključke Predsjedništva vezane za razgraničenje BiH s Hrvatskom, očigledno je u zvaničnom Zagrebu shvaćena kao signal popuštanja i prilika da se nastavi s ugrožavanjem interesa Bosne i Hercegovine – kazao je Džaferović. 

Dodaje da je ukazivao Dodiku da je njegovo popuštanje Hrvatskoj i pristajanje da radi za njen interes, umjesto za interes BiH, šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta, što, kako kaže, potvrđuje i ovaj slučaj. 

– Predsjedništvo BiH mora zaštititi interese Bosne i Hercegovine i u slučaju razgraničenja u Neumskom zaljevu i u slučaju Trgovske gore, kao i svim drugim slučajevima. To možemo efektivno uraditi samo ukoliko su svi članovi Predsjedništva BiH privrženi svojoj ustavnoj obavezi da zaštite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana – zaključio je Džaferović.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -