Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoDONALD TRUMP OTKRIVA IZVORE PRIHODA: ZARAĐUJE OD PREDAVANJA OD NFT-A I DRUŠTVENIH...

DONALD TRUMP OTKRIVA IZVORE PRIHODA: ZARAĐUJE OD PREDAVANJA OD NFT-A I DRUŠTVENIH MREŽA

Donald Trump je jučer, u okviru kandidature na američkim predsjedničkim izborima 2024., predao poreznu prijavu iz koje se vidi da ubire prihode od kolekcionarskih karata sa svojim likom, od svoje društvene mreže, predavanja i drugih poslova.

Dokument sa stotinjak stranica koji je morao predati izbornom povjerenstvu kao kandidat na predsjedničkim izborima 2024. opširno prikazuje, često nejasnim rječnikom, veličinu njegove imovine i prihoda.

Prijavio je dobit između 90.000 i 900.000 eura zahvaljujući trgovini kolekcionarskim kartama NFT. Na njima je prikazan Trump kao kauboj, astronaut i vojni pilot, a prodaju se po 99 dolara za komad, što je malo manje od 90 eura.

Bivši predsjednik je predavanjima zaradio više od 4.5 miliona eura, a tim novcem upravlja firma CIC Ventures, vidi se iz prijave.

Matična kuća njegove društvene mreže Društvena istina, Trump Media & Technology Group, donijela mu je tek 180 eura, piše u dokumentu. No Trump ima 90 posto udjela u toj firmi koja se procjenjuje između 4,5 i 22,5 miliona eura, doznaje se iz istog izvora.

U prijavi se spominju i međunarodni projekti bivšeg predsjednika, pa tako i plan izgradnje igrališta za golf u Omanu vrijedan 3,6 milijarde eura, u partnerstvu sa saudijskom agencijom za promet nekretnina. Uz to je više od 4,5 milijuna eura zaradio od tantijema koje mu je isplaćivala firma DT Marks Oman.

Krajem 2022. parlamentarno povjerenstvo je objavilo izvještaj o nekim poreznim prijavama bivšeg predsjednika koje je dugo pokušavao sakriti od pravosuđa. Iz njega se tako saznaje da je u 2017., prve godine u Bijeloj kući, platio samo 750 dolara poreza,  u 2018. i 2019. oko miliona i ni centa u 2020., kada je poražen od Joea Bidena i kada je bio u minusu 5 miliona dolara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -