Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoBOŠNJACI NAJAVILI VETO I MEHANIZAM ZAŠTITE VITALNOG INTERESA

BOŠNJACI NAJAVILI VETO I MEHANIZAM ZAŠTITE VITALNOG INTERESA

Članovi Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) najavili su pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno veta, nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odobrila većinom glasova Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu.

Sjednicu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a najavio je za iduću sedmicu, odnosno za period nakon Bajrama, predsjednik ovog Kluba Alija Tabaković.

Tada će biti pokrenut mehanizam zaštite vitalnog interesa, odnosno veto na Prijedlog navedenog zakona, rekao je on za Fenu.

U tim okolnostima, zakon ne može stupiti na snagu u narednih mjesec dana, naveo je također.

Jedan od proceduralnih koraka u sličnim situacijama je izjašnjavanje Ustavnog suda RS-a po čijoj odluci akt može stupiti na snagu, odnosno po objavi u Službenim novinama, ali je po Tabakovićevim riječima, tada je moguć vanredni pravni lijek, obraćanje Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Za podnošenje takve apelacije nadležni su članovi Predsjedništva BiH ili ovlašteni broj državnih parlamentaraca.

Prijedlog zakona kojim je najavljeno da odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće biti poštovane u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska odobrila je jučer većina članova Narodne skupštine RS-a na sjednici u Banjaluci.

Taj korak je u dijelu javnosti koji ne dovodi u pitanje državne nadležnosti protumačen kao ozbiljno ugrožavanje ingerencija institucija Bosne i Hercegovine.

Nepoštivanje državnih nadležnosti zagovara lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ne samo kad je riječ o instituciji kakva je Ustavni sud BiH.

Za naredni period je najavio slične aktivnosti odnosno zabranu primjene u Republici Srpskoj i odluka Suda te Tužilaštva BiH, kao i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -