Utorak, 16 Jula, 2024
HomeAktuelnoBORBENI AVIONI NATO-A PRESRELI RUSKE VOJNE AVIONE NA BALTIKU

BORBENI AVIONI NATO-A PRESRELI RUSKE VOJNE AVIONE NA BALTIKU

Borbeni avioni NATO-a su već drugi put ove sedmice presreli ruske vojne avione u blizini estonskog zračnog prostora, objavilo je britansko ratno zrakoplovstvo (RAF).

U jučerašnjoj akciji sudjelovali su britanski i njemački lovci, koji su u sklopu operacije zajedničkog čuvanja zračnog prostora istočnog boka NATO-a presreli ruske avione nedaleko od estonskog zračnog prostora. Radi se o drugom takvom događaju ove sedmice.

Dva borbena aviona tipa Typhoon presreli su ruski vojni transporter tipa Tu-134, koji su pratila dva ruska lovca tipa Su-27 Flanker te AN-2, vojni transportni avion, objavio je RAF.

Ovakvo presretanje nije atipično, ali zajednička operacija čuvanja neba odvija se prvi put u saradnji dva saveznika iz NATO-a, Njemačke i Velike Britanije.

RAF je operaciju opisao kao “jasan signal da Britanija, Njemačka i ostale članice NATO-a stoje uz Estoniju u ovim napetim trenucima”.

Brzo smo identificirali ruske avione, a potom ih pratili dok su letjeli u blizini zračnog prostora NATO-a – rekao je Richard Leask, jedan od zapovjednika RAF-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -