Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiBiHBiH protjeruje "gulenovce": Ukinute boravišne dozvole za četiri turska državljanina

BiH protjeruje “gulenovce”: Ukinute boravišne dozvole za četiri turska državljanina

On je rekao da je ovo urađeno nezakonito i dodao da se u BiH trenutno “progone nevini ljudi” bez dokaza

Služba za poslove sa strancima je nakon zahtjeva turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njihov advokat Nedim Ademović.

Ademović je kazao da su boravišne dozvole ukinute nezakonito i dodao da se u BiH trenutno “progone nevini ljudi” bez dokaza.

Prijetnja za sigurnost BiH

– Žalili smo se na ova rješenja, ali je Ministarstvo sigurnosti odbilo naše žalbe, tako da se sada vodi upravni spor pred Sudom BiH. Sud BiH je donio rješenja kojima se zabranjuje organima BiH, do okončanja ovog sudskog postupka, da izvršavaju rješenja Ureda za strance BiH – pojasnio je Ademović.

Postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti su nakon posjete predsjednika Erdoana Bosni i Hercegovini 9. jula ove godine. Erdoan je, prema riječima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u Sarajevo stigao s listom “gulenovaca” koje je želio da bh. vlasti izruče Turskoj.

– Erdoan traži ‘gulenovce’ iz BiH. Turska ima određene zahtjeve – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Erdoanom.

Ademović je pojasnio da je Erdoan iskoristio bilateralnu diplomatsku posjetu da od “nenadležnih organa” traži izručenje osoba koje “sasvim zakonito borave u BiH”. On je istakao da se protiv ovih osoba ne vodi, niti se bilo kada vodio bilo koji postupak, niti u BiH, niti u Republici Turskoj, kao i da nemaju nikakve veze s pokušajem puča u Turskoj.

– Nema ni dokaza da im je pasoš proglašen nevažećim. Nema niti jednog dokaza za bilo što. Jednostavno, bh. organi su postupili po zahtjevu turske ambasade u BiH, da im se ukine boravak u BiH. Progone se nevini ljudi – kazao je Ademović.

Iz Službe za poslove sa strancima su za BIRN BiH potvrdili kako su obaviješteni od Ambasade Turske da su određenom broju svojih državljana poništili putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uslove za privremeni boravak u BiH.

– Prethodno, Služba je tim osobama ostavila rok za pokretanje procedure za pribavljanje nove putne isprave, ali oni u ostavljenom roku nisu dostavili dokaz da su pokrenuli proceduru ili pribavili novu putnu ispravu -, naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

Turske vlasti optužuju Fetulaha Gulena (Fethullah), vjerskog predavača koji živi u Americi, za pokušaj puča 2016. godine. Nakon ovog pokušaja, turske vlasti su uhapsile na desetine hiljada Turaka zbog sumnje da su pripadnici onoga što turske vlasti nazivaju Gulenovom terorističkom organizacijom.

Iz Službe za poslove sa strancima su kazali da nemaju informacije da državljani kojima je otkazan privremeni boravak predstavljaju prijetnju za sigurnost BiH.

Ademović je naglasio da njegovi klijenti nisu ni bili u Turskoj kada se dogodio puč, niti imaju bilo kakve veze s pučem, te dodao da se trenutno čekaju konačne odluke Suda BiH, koji će presuditi da li su upravni organi postupali po zakonu ili ne.

– Naravno, mi ćemo u ovom postupku ići do kraja, do Evropskog suda za ljudska prava ako treba. Jer, dosadašnja međunarodnopravna sudska praksa ukazuje da ovdje ne smije doći do gubitka bilo kojeg prava. Uvjeren sam, ako se ne isprave ove greške Ministarstva sigurnosti BiH, da će BiH biti osuđena pred međunarodnim sudovima – rekao je Ademović.

Sud BiH, kako je podsjetio Ademović, već je zauzeo stav u ranijim predmetima o tome da nije moguće Turskoj izručiti “gulenovce” koje potražuje, jer BiH ne tretira ovu organizaciju kao terorističku – o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

– U drugim sličnim slučajevima Sud BiH je bez izuzetka zabranio izručenje zbog toga što su takvi zahtjevi protivni zakonskim i ustavnim pravima i slobodama. To su politički progoni, bez pravnog utemeljenja. Cijela demokratska Evropa ih osuđuje – kazao je Ademović.

U odlukama kojima se odbija turski zahtjev za izručenje, Sud BiH se pozvao na činjenicu da iako Ankara pokret Fetulaha Gulena naziva terorističkim, to ne čine Evropska unija (EU), Ujedinjene nacije (UN), kao ni većina evropskih zemalja.

Ovo je krajnje licemjerno

– Ministarstvo sigurnosti BiH me strašno razočaralo zbog pristupa ovom problemu. A zašto me ovaj slučaj posebno boli? Sjetimo se naših nevinih bh. državljana koje su druge države proganjale, hapsile na granicama, trpale u pritvore i neosnovano procesuirale. Tada se svi dignemo na noge i govorimo, kao Kalimero: ‘To je nepravda!’ Naravno da je nepravda. To se isto sada dešava turskim državljanima u BiH, a mi to gledamo, šutimo i, štaviše, to država aktivno podržava! Zar nije to krajnje licemjerno? – rekao je Ademović.Zbog ovakvog pristupa vlasti u BiH, brojni državljani Turske su napustili našu zemlju, ustvrdio je Ademović i dodao da oni strahuju od pritisaka vlasti Erdogana. 

– Naravno, do nas svakodnevno dolaze neformalne informacije da su zahtjevi za ‘izručenje’ ovih turskih državljana dio ekonomskog paketa između Republike Turske i BiH – ‘mi vama autoput, a vi nama političke protivnike’ – kazao je Ademović.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -