Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoBidenova vlada odobrila naftni projekt na Aljasci, vrijedi sedam milijardi...

Bidenova vlada odobrila naftni projekt na Aljasci, vrijedi sedam milijardi dolara

Administracija predsjednika Joea Bidena odobrila je smanjenu verziju sedam milijardi dolara vrijednog projekta bušenja nafte i plina na Aljasci tvrtke ConocoPhillips, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za javna zemljišta i nacionalne parkove.

Odluka je donesena usprkos snažnom protivljenju otvaranju triju novih bušotina na sjeverozapadu Aljaske, uz obrazloženje da je u suprotnosti Bidenovom javnom zalaganju za borbu protiv klimatskih promjena i tranziciju prema čistoj energiji.

Sudbinu projekta pomno su pratili dužnosnici Aljaske, naftna i plinska industrija te udruge za zaštitu okoliša dok je Biden tražio ravnotežu između dekarbonizacije američkog gospodarstva i sve većih zahtjeva za povećanjem domaće proizvodnje energenata kako bi cijena ostala niska.

Ministarstvo je priopćilo da je opseg projekta smanjen za 40 posto.

ConocoPhillips i dužnosnici Aljaske su prihvatili reduciranu verziju projekta koja će, kako tvrde, smanjiti negativni utjecaj na okoliš, posebice na staništa polarnih medvjeda i žutokljunog gnjurca.

Odluka je donesena netom nakon što je Bidenova administracija najavila nove mjere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci.

Zaštitari prirode obrušili su se na Bidena i poručili mu da se mora odlučiti je li ili nije za borbu protiv klimatskih promjena.

Photo:CNP

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -