Bidenova vlada odobrila naftni projekt na Aljasci, vrijedi sedam milijardi dolara

Administracija predsjednika Joea Bidena odobrila je smanjenu verziju sedam milijardi dolara vrijednog projekta bušenja nafte i plina na Aljasci tvrtke ConocoPhillips, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo za javna zemljišta i nacionalne parkove.

Odluka je donesena usprkos snažnom protivljenju otvaranju triju novih bušotina na sjeverozapadu Aljaske, uz obrazloženje da je u suprotnosti Bidenovom javnom zalaganju za borbu protiv klimatskih promjena i tranziciju prema čistoj energiji.

Sudbinu projekta pomno su pratili dužnosnici Aljaske, naftna i plinska industrija te udruge za zaštitu okoliša dok je Biden tražio ravnotežu između dekarbonizacije američkog gospodarstva i sve većih zahtjeva za povećanjem domaće proizvodnje energenata kako bi cijena ostala niska.

Ministarstvo je priopćilo da je opseg projekta smanjen za 40 posto.

ConocoPhillips i dužnosnici Aljaske su prihvatili reduciranu verziju projekta koja će, kako tvrde, smanjiti negativni utjecaj na okoliš, posebice na staništa polarnih medvjeda i žutokljunog gnjurca.

Odluka je donesena netom nakon što je Bidenova administracija najavila nove mjere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci.

Zaštitari prirode obrušili su se na Bidena i poručili mu da se mora odlučiti je li ili nije za borbu protiv klimatskih promjena.

Photo:CNP