Utorak, 27 Februara, 2024
HomeAktuelnoAMERIČKA AMBASADA O IZBORIMA NA SJEVERU KOSOVA

AMERIČKA AMBASADA O IZBORIMA NA SJEVERU KOSOVA

Ambasada SAD-a na Kosovu je saopćila da su izbori u četiri sjeverne općine održani u skladu sa ustavnim i zakonskim odredbama Kosova.

Ambasada SAD-a je dodala i da podržava „raznovrsnu, inkluzivnu i multietničku demokratiju na Kosovu i izbore koji je podržavaju“.

U izjavi, izrazili su žaljenje što nisu sve stranke iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na jučerašnjim izborima.

Ambasada je navela i da „učešće na izborima pomaže da se osigura da lideri budu reprezentativni za stanovništvo kojem služe“, te da je „glasanje kritična sloboda demokratskog društva“.

Prepoznajemo napore kosovskih izbornih zvaničnika da biračka mjesta učine dostupnim građanima koji žele da ostvare svoje pravo glasa, minimizirajući potencijalne tačke napetosti – dodaje se u izjavi.

Ambasada je izrazila zahvalnost na profesionalizmu Kosovske policije, Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu i KFOR-u, za obezbjeđenje sigurnog okruženja za izbore.

Iz ambasade su poručili da će se angažovati sa svim relevantnim stranama za naredne korake.

Također, ističemo značaj i našu posvećenost punoj primjeni Ohridskog sporazuma – navodi se u izjavi ambasade SAD-a.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je saopćila da je na jučer održanim izborima za gradonačelnike općina na sjeveru Kosova i odbornike u općinama Leposavić i Zvečan glasalo samo 3.47 posto, odnosno 1.567 građana sa pravom glasa.

Prema zvaničnim podacima CIK-a u Sjevernoj Mitrovici glasalo je 837 građana ili 4,62 posto građana s pravom glasa, u Leposaviću je glasao 141 birač ili 1,06 posto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 posto i u Zvečanu 204 građana ili 2,92 posto onih sa pravom glasa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -