Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
HomeAktuelnoAMBASADA SAD O DODIKOVOM NEGIRANJU GENOCIDA

AMBASADA SAD O DODIKOVOM NEGIRANJU GENOCIDA

Ambasada SAD u BiH oglasila se saopćenjem u vezi s izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika koji kontinuirano negira genocid u Srebrenici.

Predsjednik Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi. Elementi Vojske Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića i političkom režijom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci.

Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička grupa. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od strane gospodina Dodika ne može promijeniti ove činjenice – navode iz Ambasade.

Dodaju da grubi i komentari puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima RS.

Oni su pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u RS-u, od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike RS kao što su rastuće cijene i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost RS pod hipoteku. Ne možemo spriječiti gospodina Dodika da nastavi sramotiti sebe i RS, ali će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida. Također ćemo nastaviti da podržavamo i sarađujemo sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda – poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -