Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIstraživačka analiza napada u Bosanskoj Krupi: Potrebno je sačekati rezultate istrage

Istraživačka analiza napada u Bosanskoj Krupi: Potrebno je sačekati rezultate istrage

Motiv napada i psihološki aspekti

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e, Armin Kržalić, naglašava važnost istraživanja motiva napada u Bosanskoj Krupi. On smatra da trenutno nije jasno zbog čega je mlada osoba izvršila ovakav čin.

Fokus na mladića kao napadača

Kržalić ističe da je ključno razumjeti razloge koji su naveli maloljetnika na ovaj ozbiljan zločin. “Da vidimo koji je razlog, to je pitanje koje trenutno zanima javnost”, rekao je Kržalić.

Historijski kontekst i sigurnosna percepcija

Profesor također podsjeća na događaje od prije 12 godina, kada su bh. državljani odlazili na ratišta. Ističe da BiH nije izolovana kada je riječ o terorističkim prijetnjama. “Naša zemlja nije manje podložna tim prijetnjama u odnosu na susjedne zemlje ili EU”, rekao je.

Upravljanje percepcijom i stvaranje narativa

Kržalić naglašava da narativ koji stvara sliku o Bosni kao plodnom tlu za terorizam ne odgovara stvarnosti. BiH nije pogodnija za terorističke akcije od svojih susjeda, dodaje profesor.

Incident u Bosanskoj Krupi i posljedice

Podsjetimo, u Bosanskoj Krupi se nedavno desio tragičan incident gdje je maloljetnik ušao u policijsku stanicu i usmrtio policajca Ozrena Marana, a ranio kolegu Avdu Hasanovića.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -