Nedjelja, 27 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTragedija u Banjoj Luci: Zemljotres koji je promijenio živote mnogih

Tragedija u Banjoj Luci: Zemljotres koji je promijenio živote mnogih

U Banjoj Luci, jutro tog dana donijelo je neizrečene posljedice. Stanovnici nisu mogli zamisliti kako će im se životi promijeniti u trenutku. Zemljotres je rezultirao gubitkom domova, sigurnosti i najmilijih. Iako je tragedija duboko pogodila grad, ona je također istaknula snagu zajedništva i otpornosti njegovih građana.

Prvi udari i razmjere razaranja

Zemljotres je trajao samo nekoliko sekundi, ali je ostavio razaranja koja će zauvijek ostati u sjećanju. Prvi potres zabilježen je dva dana ranije, 26. oktobra, sa jačinom od 4,4 stepena. Taj prvi udar bio je upozorenje, no ništa nije moglo pripremiti građane za glavnu katastrofu. Kada je glavni zemljotres udario, zgrade su se rušile, a tlo se treslo. Grad je bio prekriven oblacima prašine i krhotinama.

Tragični gubici i ogromna šteta

Procjenjuje se da je u ovom zemljotresu stradalo 15 ljudi, a hiljade su povrijeđene. Neophodne zgrade, uključujući škole i bolnice, bile su uništene ili teško oštećene. Posebno su stradali stari dijelovi grada i zgrade koje nisu imale adekvatnu seizmičku zaštitu. Materijalna šteta procijenjena je na oko milijardu dinara, odnosno 80 miliona njemačkih maraka.

Herojstvo u trenucima panike

Kada je zemljotres pogodio grad, izazvao je paniku među stanovnicima. Mnogi su napustili svoje domove u potrazi za sigurnim mjestima. Iako su scene bola bile prisutne, one su bile isprepletene herojskim djelima. Spasilački timovi, zdravstveni radnici i obični građani radili su nesebično kako bi pomogli povrijeđenima i izvukli preživjele iz ruševina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -