Petak, 25 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNeprijatelji BiH I Stabilnost Ustavnog Suda: Analiza Događanja

Neprijatelji BiH I Stabilnost Ustavnog Suda: Analiza Događanja

Uvod u stanje u BiH

Na recentnoj konferenciji, istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima neprijatelje koji se bave destabilizacijom zemlje. Njihovi ostvarer je obavještajnim i paraobavještajnim sredstvima. Djeluju i dalje sa ozbiljnim namjerama izraženim prema institucijama BiH.

Ustavni sud i politički pritisci

Tokom izlaganja, osvrnulo se na Ustavni sud kao ključnu instutuciju. Istakao je kako su linije napada na Ustavni sud jasno definisane. Zahvalio se zaposlenicima Ustavnog suda na njihovom radu. Pojave negiranja presuda Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma su učestale i postale su dio političkog diskursa.

Brutalni napadi na Trojku

Pojasnio je da je Trojka pretrpjela teške napade zbog izbora Marina Vukoje za Ustavni sud. Naglasio je da je namjera neprijatelja bila onemogućiti njegova dalja imenovanja. Istaknuo je da su presude Ustavnog suda, otkako je Vukoja dio istog, razbile teze o dominaciji nad njim.

Kritika na rad visokog predstavnika

Kao jedan od najaktivanijih visokih predstavnika, Christian Schmidt je označen za počinjenje nekoliko grešaka. Prva je bila izmjena izbornih pravila na izbornoj noći. Osudio je i njegovo poređenje Alije Izetbegovića sa ratnim zločincima, što se smatra nedopustivim.

Zaključak i upozorenje

U svjetlu nedavnih protesta ispred OHR-a, naglašeno je da bi rušenje OHR-a imalo katastrofalne posljedice. Kritike koje dolaze od određenih političkih figura ne bi trebale uticati na stabilnost zemlje i njenih institucija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -