Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIstraga protiv Kusturića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja

Istraga protiv Kusturića zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja

Privođenje pod kontrolu SIPA-e

Jedan od najnovijih skandala koji potresa bh. zdravstveni sektor odnosi se na v. d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, Željka Kusturića. On je bio pod kontrolom SIPA-e tokom nedavnog pretresa njegovih službenih i privatnih prostorija, ali nije uhapšen.

Pretraga prostorija i izuzeta dokumentacija

Djelatnici SIPA-e izvršili su pretrese, prilikom kojih su izuzeli obimnu dokumentaciju. Ovi materijali će biti ključni u daljoj istrazi protiv Kusturića zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

Navodi se da je Kusturić tokom pandemije koronavirusa neosnovano nabavljao respiratore i drugu medicinsku opremu, uz štetu od više od četiri miliona KM za budžet RS.

Izjave tužilaštva

Portparolka Republičkog javnog tužilaštva, Dragica Tojagić, istakla je da su izuzete dokumentacije kako u fizičkom, tako i u elektronskom obliku. Ove informacije će biti predmet daljnje analize i vještačenja.

Ugovori i sumnjive nabavke

Kusturić se sumnjiči da je od kompanije “Medietik” nabavio 165 respiratora, pri čemu 85 njih nije bilo ispravno za upotrebu. Na osnovu ovih ugovora, preduzeće je ostvarilo prihod od oko 12 miliona KM.

Ova situacija dodatno naglašava potrebu za temeljitom istragom u sistemu javnih nabavki i kontroli sredstava tokom krize.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -