Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTurska ofanziva na PKK nakon terorističkog napada u Ankari

Turska ofanziva na PKK nakon terorističkog napada u Ankari

Vazdušne operacije protiv terorista

Turska vojska je sprovela vazdušne operacije na sjeveru Iraka i Sirije. Ove mjere uslijedile su kao odgovor na teroristički napad u Ankari. Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je u ovim operacijama uništeno 32 ciljeva povezanih sa kurdskom militantnom grupom, Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Detalji napada u Ankari

Teroristički napad se dogodio na objektima Turske vazduhoplovne industrije (TAI). U napadu je poginulo pet osoba, dok je 22 povrijeđeno. Dvojica napadača, među kojima je bila i žena, eliminisani su tokom akcije. Ministar unutrašnjih poslova, Ali Jerlikaja, izjavio je da se osumnjičeni povezuju sa zabranjenom PKK.

Reakcija vlasti i međunarodna osuda

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je napad tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Putinom. Naglasio je da bezbjednosne snage brzo reaguju i ne dopuštaju teroristima da ostvare svoje ciljeve. Turske vlasti zatražile su od medija da ne objavljuju detalje o napadu.

Povijest PKK i trenutna situacija

PKK se od 1980-ih godina bori protiv turske države tražeći veća prava kurdske manjine. Organizacija je zabranjena u Turskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji. Turske vlasti nastavljaju sa operacijama protiv terorističkih ciljeva i u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -