Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRaste nasilje nad prosvjetnim radnicima: Policija intervenisala zbog roditeljskih napada

Raste nasilje nad prosvjetnim radnicima: Policija intervenisala zbog roditeljskih napada

U posljednjim danima, Policija Republike Srpske intervenisala je u dvije škole zbog nasilničkog ponašanja roditelja učenika. Incidenti su se dogodili u Banjoj Luci i Bijeljini, a u oba slučaja, nasilje nije dolazilo od djece, već od njihovih roditelja.

Incidenti u Banjoj Luci i Bijeljini

Prvi incident zbio se ispred Osnovne škole “Borisav Stanković” u Banjoj Luci, gdje je otac jednog učenika fizički napao drugog. Policija je podnijela izvještaj protiv N.Đ. zbog krivičnog djela “tjelesna povreda” i slučaj je proslijeđen Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Drugi incident dogodio se u Bijeljini, kada je D.K., otac jednog srednjoškolca, ošamario profesoricu zbog svoje nezadovoljstva ocjenom koju je dala njegovom djetetu. Policija je protiv njega podnijela prekršajnu prijavu.

Povećani pritisak na prosvjetne radnike

Nastavnici su zbog ovih događaja odlučili zvanično zatražiti status službenog lica. Danijel Mihić, nastavnik i sekretar novoformiranog udruženja prosvjetnih radnika “Ipak se okreće”, smatra da su ovakvi incidenti posljedica dugotrajneg problema u društvu.

Mihić upozorava da su prosvjetni radnici i učenici taoci ponašanja manje od pet posto ekstremno agresivnih pojedinaca. Apeluje se na društvo da reagira na nasilje i zaštiti prosvjetne radnike, a inicijative udruženja predviđaju strože kazne za napade na nastavnike.

Zaključak

Ovi incidenti ukazuju na potrebu za ozbiljnim promjenama u pristupu nasilju nad prosvjetnim radnicima. Uvođenje jasnijih zakonskih okvir može pomoći u zaštiti onih koji obrazuju buduće generacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -