Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNATO započinje vježbu nuklearne pripravnosti "Steadfast Noon"

NATO započinje vježbu nuklearne pripravnosti “Steadfast Noon”

Godina vježbi i pripravnosti

NATO će sljedeće sedmice započeti godišnju vježbu nuklearne pripravnosti pod nazivom “Steadfast Noon”. Ova informacija potvrđena je u četvrtak od strane saveza, i predstavlja važan korak u održavanju stabilnosti i sigurnosti u regionu.

Izjave generalnog sekretara NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, istakao je značaj pripremljenosti u današnjem nestabilnom svijetu. On je naglasio: “U neizvjesnom svijetu, od vitalnog je značaja da testiramo našu odbranu.” Rute je dodao da je bitno da naši protivnici budu svjesni da je NATO sposoban odgovoriti na svaku prijetnju.

Vježba “Steadfast Noon” u kontekstu globalne sigurnosti

Vježba “Steadfast Noon” se održava usred pojačane nuklearne retorike ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ova retorika je eskalirala nakon početka rata protiv Ukrajine 2022. godine. Planirano je da vježba počne u ponedjeljak i da uključuje oko 60 aviona iz 13 zemalja NATO-a.

Detalji o vježbi

U ovoj vježbi učestvovaće oko 2.000 vojnog osoblja, koje će izvesti simulirane misije. Iako će biti uključene američke nuklearne bojeve glave, živo oružje neće biti korišteno. Vježbe će trajati dva mjeseca i održat će se u području Sjevernog mora, sa Belgijom i Holandijom kao domaćinima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -