Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHLokalni izbori u Tuzli: Inovacije i mjere sigurnosti

Lokalni izbori u Tuzli: Inovacije i mjere sigurnosti

Formirana biračka mjesta i mobilni timovi

Na području Tuzle formirano je 155 redovnih biračkih mjesta za ovogodišnje lokalne izbore. Osim toga, osnovana su i dva mjesta za glasanje u odsustvu. Predsjednica Gradske izborne komisije, Asja Kravić, potvrdila je da je formirano i 12 mobilnih timova, koji su ključni za olakšanje glasanja.

Problemi s otvaranjem biračkih mjesta

Kravić je istakla da su zabilježeni problemi s otvaranjem biračkih mjesta u naseljima Slavinovići i Brčanska Malta. Također, kašnjenje se dogodilo i u Gimnaziji Meša Selimović. Razlog su skeneri, čije pokretanje traje duže od očekivanog.

U naselju Slavinovići došlo je do kašnjenja zbog pregleda mjesta od strane policije. Svi birači mogu biti spokojni jer će proces glasanja biti produžen iza 19 sati, u skladu s vremenskim kašnjenjem.

Pilot projekat glasanja uz optičke skenere

Na današnjim izborima provodi se pilot projekat koji uključuje glasanje uz korištenje optičkih skenera. Ovaj inovativni sistem koristi se na 32 biračka mjesta, a implementira se uz finansijsku podršku USAID-a BiH.

Osnovne škole “Brčanska Malta”, “Novi grad” i “Slavinovići” te Gimnazija “Meša Selimović” odabrane su kao lokacije za ovaj projekat.

Mjere sigurnosti i prevencija zloupotreba

U cilju zaštite integriteta izbornog procesa, Uprava policije MUP-a TK i Kantonalno tužilaštvo izradili su operativni plan. Plan uključuje dežurne službe tužilaca i policijskih službenika koji će se baviti prijavama o zloupotrebama.

Ove mjere imaju za cilj preveniranje krivičnih djela povezanih sa izbornim procesom i efikasno procesuiranje počinilaca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -