Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBrza Reakcija FUCZ: Spašene Dvije Osobe iz Minskog Polja

Brza Reakcija FUCZ: Spašene Dvije Osobe iz Minskog Polja

Operacija “Brzi odgovor” u Donjem Vakufu

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sinoć je uspješno izvršio operaciju “Brzi odgovor” na lokalitetu Šipin Most – Turića Do. Tokom akcije, dvije osobe su spašene iz obilježenog minskog polja.

Obavijest o ulasku u minska područja

Služba civilne zaštite Donjeg Vakufa obavijestila je FUCZ o incidentu. Dvije osobe su, prema prvim informacijama, ušle u minski sumnjivo područje. U skladu s procedurama, odmah je pokrenuta akcija spašavanja.

Tim FUCZ na terenu

Deminerski tim FUCZ, sa deset pripadnika, brzo je upućen na lice mjesta. Pored toga, regionalni ured BH MAC-a Travnik također je poslao svog predstavnika. Postignuta je telefonska komunikacija sa osobama u minskom području kako bi se minimizirala dodatna opasnost.

Sigurna staza i otkrivanje mina

Nakon procjene situacije, tim je deminirao sigurnu stazu. Osobe su potom izvedene na sigurnu površinu i predate policijskoj patrolu Donjeg Vakufa. Tokom akcije, pronađene su dvije protivtenkovske mine TMRP-6 i protivpješadijska mina PMR-2A.

Upozorenje na rizik od mina

Federalna uprava civilne zaštite upozorava na rizik od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS). Građani se savjetuju da budu oprezni i koriste besplatnu aplikaciju “BH Mine Suspected Areas” za lociranje minski sumnjivih područja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -