Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina na visokom nivou sigurnosti po Indeksu zakona i reda...

Bosna i Hercegovina na visokom nivou sigurnosti po Indeksu zakona i reda 2023.

Gallupov izvještaj o sigurnosti

Američka analitička kompanija Gallup nedavno je objavila Indeks zakona i reda (Law and Order Index) za 2023. godinu. Ovaj izvještaj pokazuje da se građani Bosne i Hercegovine osjećaju sigurnije te više vjeruju u policiju nego mnogi građani članica Evropske unije.

Šta mjeri Indeks zakona i reda?

Indeks se temelji na tri ključna aspekta: povjerenje u lokalnu policiju, osjećaj lične sigurnosti i učestalost kriminalnih događaja u prethodnoj godini. Rezultati su dobijeni putem nacionalno reprezentativnih uzoraka ispitanika starijih od 15 godina, obuhvatajući 140 zemalja.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je ostvarila rezultat od 82, što je isti kao i Velika Britanija, Latvija, Slovačka i Turska. U regiji prednjači Kosovo s rezultatom 91, dok Crna Gora ima rezultat 88. Albanija i Srbija su na 84, zajedno s Francuskom i Izraelom.

BiH versus Evropske zemlje

Ono što je posebno zanimljivo jeste to da Bosna i Hercegovina ima viši rezultat od mnogih članica EU. Građani Hrvatske, Italije, Bugarske, Rumunije i Grčke izvijestili su o nižem nivou sigurnosti. Na vrhu Indeksa nalaze se Kuvajt, Singapur i Tadžikistan, dok su Liberija, Ekvador i Sijera Leone na dnu.

Zaključak

Iako postoje izazovi, rezultati pokazuju da se građani BiH sve više oslanjaju na institucije sigurnosti. Ovi podaci mogu doprinijeti daljnjoj diskusiji o sigurnosti i povjerenju prema policiji u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -