Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRadionica o integraciji migranata održana u Unsko-sanskom kantonu

Radionica o integraciji migranata održana u Unsko-sanskom kantonu

Ministarstvo unutrašnjih poslova i OSCE organizirali radionicu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u saradnji sa Uredom OSCE-a, organiziralo je radionicu pod nazivom „Dobre prakse u integraciji migranata”. Ovaj događaj imao je za cilj jačanje kapaciteta lokalnih i državnih institucija te organizacija civilnog društva u vezi s migracijskom situacijom.

Predavači i učesnici radionice

Među predavačima bili su Alice Szczepanikova i Đermana Kurić, stručnjaci za migracije. Na radionici su prisustvovali predstavnici državnih, kantonalnih i lokalnih institucija, međunarodnih organizacija te udruženja koja se bave pitanjima migracija.

Osnaživanje institucija u oblasti migracija

Ministar Adnan Habibija istakao je ključnu ulogu Ministarstva u rješavanju migrantske situacije. Naglasio je doprinos policije u kriznim situacijama i potvrdu opredijeljenosti za profesionalnu brigu o sigurnosti migranata i građana.

Međunarodni standardi i tržište rada

Predstavnici Misije OSCE-a izjavili su da je Misija aktivno uključena u rješavanje migrantskih izazova od 2018. godine. Radionica je uključivala teme poput statističkih trendova, institucionalnog okvira, pristupa tržištu rada te prevencije diskriminacije.

Interaktivni dijalog i razmjena iskustava

Učesnici su imali priliku sudjelovati u interaktivnom dijalogu s predavačima. Diskusije su omogućile razmjenu iskustava iz prakse, što predstavlja važan korak ka uspješnoj integraciji migranata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -