Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDuška Jurišić o pravdi i femicidu: "Sistem se mora promijeniti"

Duška Jurišić o pravdi i femicidu: “Sistem se mora promijeniti”

Problemi pravosudnog sistema u BiH

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, gostovala je u emisiji “Crvena olovka”. U razgovoru se osvrnula na ozbiljne nepravilnosti u pravosudnom sistemu.

Kazne koje se mogu otkupiti

Jurišić je istaknula kako se kazne za seksualno uznemiravanje i pedofiliju mogu otkupiti. Izjavila je da sudovi kriju identitet sudija koji donose takve presude.

„Ovo je klasični primjer kompromitacije pravosuđa“, naglasila je Jurišić. Prema njenim riječima, praksa dosudbe niskih zatvorskih kazni za teške zločine je zabrinjavajuća.

Porast femicida u BiH

Jurišić je razgovarala i o porastu femicida, koji se od 2019. utrostručio. Istakla je da ne postoje adekvatne baze podataka o tom problemu.

“Femicid kao krivično djelo trenutno ne postoji u pravnom okviru”, dodala je Jurišić.

Sigurnost i atmosfera straha

Duška Jurišić se osvrnula na dojave o bombama, koje stvaraju strah uoči oktobarskih izbora. „Ovakva atmosfera ne odgovara nikome“, naglasila je.

Napadi na društvenim mrežama

Zamjenica ministra je spomenula kako se često suočava s uvredama na društvenim mrežama. Umjesto da odgovara, ona ostaje suzdržana.

„Mora se procesuirati govor mržnje“, poručila je Jurišić, dodajući kako joj je iskustvo ratnog reportera pomoglo da ostane čvrsta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -