Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSarajevska sigurnosna konferencija okupila više od 300 stručnjaka iz oblasti sigurnosti

Sarajevska sigurnosna konferencija okupila više od 300 stručnjaka iz oblasti sigurnosti

Događaj koji pokreće važne razgovore o sigurnosti

U Sarajevu je održana značajna sigurnosna konferencija koja je okupila preko 300 učesnika. Ovaj skup uključivao je 50 predavača, među kojima su bili istaknuti evropski i američki diplomati, stručnjaci za sigurnost, profesori i novinari. Konferencija se fokusirala na ključna sigurnosna pitanja koja proizlaze iz globalnih prijetnji i geopolitičkih promjena.

Inicijativa za sigurnost na Zapadnom Balkanu

Viši direktor Newlines instituta, Azeem Ibrahim, istakao je da je ova konferencija dio šire inicijative za razvoj centra za sigurnost na Zapadnom Balkanu. “Region Zapadnog Balkana je predugo zanemaren. Važno je da se ovi izazovi ponovo stave u agendu, posebno nakon rata u Ukrajini”, kazao je Ibrahim.

Članstvo u NATO-u kao prioritet

On je naglasio kako je članstvo u NATO savezu apsolutni prioritet za region. Članstvo u NATO-u bi omogućilo duboku integraciju Zapadnog Balkana u demokratski svijet, što je ključno za njegov sigurnosni i ekonomski prosperitet.

Sarajevo kao središte diplomatskih aktivnosti

Direktor sigurnosne konferencije, Hikmet Karčić, naveo je da Sarajevska sigurnosna konferencija predstavlja najveći diplomatski događaj na Zapadnom Balkanu. “Nadamo se da ćemo od Sarajeva napraviti središte diplomatskih aktivnosti i euro-atlantskih integracija”, zaključio je Karčić.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -