Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNedostatak sredstava za Fond solidarnosti u FBiH stvara probleme u zdravstvenom osiguranju

Nedostatak sredstava za Fond solidarnosti u FBiH stvara probleme u zdravstvenom osiguranju

Finansijski izazovi Fonda solidarnosti

U Federaciji Bosne i Hercegovine suočavaju se s ozbiljnim problemima u financiranju Fonda solidarnosti. Naime, Budžet FBiH za 2023. godinu odobrio je samo 51.650.000 KM, dok su prihodi od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje iznosili čak 203.802.658 KM. Ova razlika nije u skladu s članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Zahtjev Federalnog zavoda

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja tražio je sredstva u iznosu od 84.800.117 KM. Ovaj iznos je potreban za financiranje postojećih lista lijekova i liječenje pacijenata na listama čekanja. Međutim, odobreni iznos transfera Fonda solidarnosti predstavlja samo 10,2 posto od planiranih prihoda, što je nedovoljno za obavljanje preostalih obaveza.

Posljedice nedostatka sredstava

Ured za reviziju ističe da ovakva situacija rezultira nerazmjernim pravima osiguranih lica. Pacijenti se suočavaju s otežanim pristupom liječenju, što nije u skladu s članovima 11. i 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku već je razmatrao inicijativu o usklađivanju budžeta s važećim zakonima.

Budžetski zahtjev za 2023-2025

Odbor je usvojio zaključak da Vlada FBiH prilikom izrade Rebalansa Budžeta osigura potrebna sredstva za Fond solidarnosti. Predloženo je planirati budžetski zahtjev za razdoblje od 2023. do 2025. godine kako bi se osigurala potrebna sredstva za zdravstvenu zaštitu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -